Aloë Vera brengt verlichting, óók bij jeuk van de processierups

Net nu we langzaam uit onze corona cocon beginnen te kruipen, staat het seizoen van de processierups voor de deur. De eerste rupsen ontwikkelen langzaamaan hun beruchte brandharen, die voor veel mensen een bron van jeuk en irritatie vormen. Een vriendelijke manier om de beestjes aan te pakken en de overlast te beperken, is er (nog) niet echt. Een manier om de jeuk en irritatie te verlichten wel. Aloë vera kan de komende weken wel eens je beste vriend worden.

De processierups

Processierupsen zijn in feite de larven van nachtvlinders. Deze vlinders leggen hun eitjes vooral in eiken, waar ze overwinteren voordat ze uitkomen en in rupsen veranderen. De rupsen lopen in lange rijen achter elkaar, in processie, over de boom. Ze verzamelen zich in grote nesten van witte en grijze spinsels en vervellen een paar keer voordat ze in het vierde larvenstadium komen en de beruchte brandharen ontwikkelen. Deze haren worden meegenomen door de wind en veroorzaken jeuk en irritatie van huid, luchtwegen en ogen.

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Probeer dan ook uit de buurt te blijven van de bomen waar de rupsen nestelen. De gemeente legt vaak een rood-wit lint om die bomen, waardoor ze makkelijk te herkennen zijn. Houd er rekening mee dat de haartjes tot wel 100 meter ver kunnen waaien. Mocht je een nest signaleren, ga dan vooral niet zelf aan de slag, maar schakel de gemeente in.

Woon je in de buurt van een gebied vol processierupsen: houd je ramen en deuren dan zo veel mogelijk gesloten. Je kan de intelligente lockdown nog een tijdje te verlengen door zoveel mogelijk binnen te blijven. Maar mocht je onverhoeds toch door een gebied moeten waar veel rupsen huizen, probeer je huid dan zoveel mogelijk te bedekken. Draag dus lange mouwen en pijpen en bedek je gezicht, geheel corona stijl, met een mondkapje of sjaal.

Niet krabben

Als dit allemaal niet heeft geholpen, weet dan dat de belangrijkste eerste hulp bij jeuk juist níet krabben is. Pak in eerste instantie wat plakband en probeer daarmee wat brandhaartjes van de geïrriteerde huid af te trekken. Er zijn er altijd wel een paar, die je op die manier kan weghalen. Spoel vervolgens je huid goed met water. En smeer daarna wat aloë vera gel op de geïrriteerde plek. Deze vetplant wordt niet voor niets ook wel de silent healer genoemd.

Purasana ontwikkelde een kalmerende aloë vera gel, die je huid verzorgt zoals het hoort; met de pure kracht van de natuur. Je kunt kiezen voor een gel met of zonder toevoegingen van citroen- en rozemarijngeur.

Aloe Vera Pursana

Dit bericht werd mede mogelijk gemaakt door Purasana. Dit merk staat voor puur natuur, hoge kwaliteit, biologisch en is vegan vriendelijk. Ze produceren hun producten in eigen beheer met als doel om mensen mooier, gezonder én energieker te maken.

Heb jij nog tips tegen de jeuk van de processierups? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten en jouw ervaringen te delen. Abonneer je ook op onze Nieuwsbrief waarin we wekelijks de best gelezen blogs met je delen.

Over de schrijver