Alowieke bouwt een woonwagen van 6m2 (2)

Afbeelding: AlowiekeDeze zomer zoeken we een paar ‘oude bekenden’ op om te kijken hoe het met ze gaat. Zo spraken we afgelopen herfst de schrijfster, illustrator en woonwagenbouwer Alowieke over haar bijzondere woning. Zij woont namelijk in een prachtige woonwagen van 12m2. Dat vonden wij zelf al aardig indrukwekkend, maar ze timmert ondertussen enthousiast aan een huisje van 6m2. We vroegen naar haar wonderlijke droomhuis en haar toekomstplannen.
Klik hier voor het eerste deel van het interview.
De vorige keer vertelde je dat jouw nieuwe wagen wordt geïsoleerd met schapenwol, dat de buitenkant van red ceder met het FSC keurmerk zou worden gemaakt en het dak van krom gestoomde essenhout bogen. Klopt dat nog, en wat is er veranderd of inmiddels bij gekomen?
Alles is geworden zoals ik het uitgetekend heb. De wagen heeft een dubbele rij essenhouten bogen gekregen, die ik stoomde in een schoorsteenpijp met een behangstomer. Bovenbogen en onderbogen zijn er, en daar komt straks de schapenwol en ongebleekt katoen tussen te zitten. Ook de wanden komen vol wol en de vloer. Zelfs de deuren en kozijnen zijn hol met wol erin. Gisteren heb ik de cedarplanken binnengekregen voor de buitenwand. Maar die zet ze ik er pas als laatste op. Ik wil zo lang mogelijk van de lichte, open constructie genieten voor ik de wanden dichttimmer. Het ziet er zo mooi uit in dit half voltooide stadium! Het werkt zo lekker in een zee van licht.
Het meest ingewikkelde ding is de dampkap die ik middenin het dak heb gemaakt. Het steekt over de hele lengte boven het dak uit in een klein puntdakje. Het is bedoelt voor ventilatie. Boven het bed loopt het over in een daklicht. Licht van boven heb ik altijd erg mooi gevonden.
Wat er bij gekomen is: zijdelings langs de dampkap komt aan elke kant een rij flexibele zonnepanelen. Het zijn vier panelen van dertig centimeter breed en een meter lang. Vanaf de grond kan je ze niet zien. Dat is fijn want die dingen worden regelmatig gejat.
Waar komt deze wonderlijke woning staan en/of waar ga je het naartoe rollen?
Ik heb veel ideeën. Er zijn eenvoudige bij. Ik zou me bijvoorbeeld kunnen aanbieden als bewaking bij strandpaviljoens of festivals. Of mezelf verhuren als minibioscoopje midden in de natuur. Ik heb immers de stroom van de zonnepanelen…Dat leek in eerste instantie leuk, maar zoiets doe je maar af en toe. Ik wil niet van hot naar haar. Nee, ik heb een Rustige Rode Draad nodig. Iets wat echt van mezelf is en wat wil ik delen met anderen. Die rode draad heb ik al. Ik wil doorgaan met schrijven en tekenen zoals ik nu doe. Langzaam groeit een thema in mijn gedachten. Ik zou plekken op willen zoeken waar gewerkt wordt aan iets waar ik blij van word. Het kunnen agrariërs zijn die herstellende landbouw bedrijven of stadsbewoners met een grote gevarieerde gemeenschapstuin. Het kunnen strobouwers zijn, speeltuinmakers, of bouwers van een levend dorp van wilgenbomen. Er is veel meer gaande dan ik weet. Het heeft allerlei namen en soms helemaal geen naam. Ik kan erover schrijven, tekenen en vertellen. Misschien krijgt het de vorm van een boek of een film.
Ik zou in eerste plaats in Nederland blijven, maar Engeland speelt ook al een tijdje in mijn gedachten. Inschepen en oversteken is zo gedaan… Er zijn in Engeland prachtige eeuwenoude bomen. Die mis ik zo in Nederland. Ik zou ze graag willen zien. Ik zou er graag een tijdje rondreizen.
Afbeelding: Alowieke
Wat ben je van plan met je ‘oude woonwagen’ als je nieuwe af is?
Die wil ik verkopen. Als mensen interesse hebben kunnen ze me mailen.
Wat vergat ik te vragen maar wil je wel graag vertellen?
Voorlopig ben ik nog niet weg. Als het huis straks af is moet ik eerst nog trekker leren rijden en een rijbewijs halen. Of met paarden leren omgaan en leren mennen. Maar ik denk een trekker. Dat is nog een hele klus. Ik hoop dat het lukt. Het komt vast goed. Ik hoop dat mijn verhaal veel anderen inspireert, en dat ik straks allemaal geinige huisjes tegenkom op de weg, als ik uiteindelijk op weg ga! Daar zou ik ècht blij van worden!
Klik hier voor het eerdere interview dat we met Alowieke hadden.
Meer weten over Alowieke? Je kunt alles over haar lezen op haar blog. Je vind daar ook haar prachtige illustraties en verhalen over haar woonavontuur.

Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van Alowieke en zijn terug te vinden op haar blog.

Over de schrijver

2 gedachten over “Alowieke bouwt een woonwagen van 6m2 (2)”

Reacties zijn gesloten.