Alowieke bouwt een woonwagen van 6m2

Afbeelding: Alowieke

Deze zomer zoeken we een paar ‘oude bekenden’ op om te kijken hoe het nu met ze gaat. Zo spraken we afgelopen herfst de schrijfster, illustrator en woonwagenbouwer Alowieke over haar bijzondere woning. Zij woont namelijk in een prachtige woonwagen van 12m2. Dat vonden wij zelf al aardig indrukwekkend, maar ze timmert ondertussen aan een woonwagen van 6m2. We vroegen naar haar wonderlijke droomhuis en haar toekomstplannen.
Je bent je droomhuisje aan het bouwen. Wil je daar iets meer over vertellen?
Toen ik vier jaar geleden op de camping kwam was ik niet van plan om te blijven. Ik kocht de woonwagen voor tijdelijk, om orde op zaken te stellen. Toch vergroeide ik langzaam met het plekje waar ik stond.
Daar kwam verandering in. Op een dag kwam er een vrolijke gast voorbij. Hij trok rond met een bakfiets die hij kon ombouwen tot een podium waar hij zijn liedjes zong en speelde op zijn gitaar. In de avond maakte hij een paar bogen met PVC pijp en gooide er een zeil overheen. Ik keek gefascineerd hoe snel hij van een bakfiets een mooie tent maakte en mijn eigen fantasie werd wakker geschud. Toen ben ik gaan tekenen. Een klein huis op wielen werd het. In een jaar tijd groeide het uit tot een behoorlijk ingewikkeld ontwerp. Ik ben nu al een heel eind met de bouw Het wordt zo mooi! Het is echt mijn droomhuisje.
Wonen op 6m2 klinkt voor veel mensen als een behoorlijke opgave en veel inleveren. Hoe zie jij dit?
Ik heb in mijn oude wagen drie planken boven mijn hoofd. Die liggen nog steeds vol spullen die ik nooit aanraak. De kapstok hangt vol met jassen en jurkjes waarvan ik lang niet alles draag. De bestek-la zit zo vol rommel dat ik hem soms niet dichtkrijg. Toch heb ik bijna nooit iets nodig van wat er in zit. Het is een vergeetla: wat er in zit vergeet ik.
Er zijn natuurlijk ook dingen die ik liever bij me zou houden. Dingen die emotioneel zijn krijgen een speciale behandeling als ik ze weg doe. Het liefst geef ik ze een plekje in de natuur waar ze goed tot hun recht komen en dan langzaam kunnen vergaan. Het moeilijkste vind ik gereedschap wegdoen. Ik wil mijn werkplaats zo klein te maken dat het in mijn wagen past. Graag zou ik de dommekracht en de kettinglier meenemen en de sergeant XL, een reus van een lijmklem, waar mijn hele wagen tussen past. Maar of dat allemaal lukt?
Ach, denk ik dan: het zal wel meevallen. En meestal is het zo dat als het eenmaal weg is ik het ook niet mis. En die ene keer dat ik iets nodig heb kan ik het ook aan een ander vragen die wèl een groot huis vol spullen heeft. Dat kan ook nog eens een leuke ontmoeting opleveren waar soms zelfs iets uit voort kan komen.
Waar komt die wens om zo klein te wonen vandaan?
Het is de wens om alles wat ik nodig heb bij me te hebben. Het is een heerlijk gevoel om me comfortabel te voelen, waar ik ook ben. Dat kan prima in een klein huis! Mijn huis moet warm zijn op kille dagen en koel op hete. Daar zorg ik voor. Omdat mijn huis klein is kan ik de beste materiaalkeuzes nemen en veel eco. Het is een uitdaging om over de indeling na te denken. Hoe gebruik ik de ruimte optimaal, inclusief bergruimte, lichtinval, uitzicht en ventilatie en isolatie. En hoe maak ik het klein, licht en wendbaar en toch oersterk. Boeiend om aan te werken, zo’n klein huis van jezelf.
Klik hier voor het vervolg van het interview waarin Alowieke vertelt over de materialen, de locatie en haar oude woonwagen.
Meer weten over Alowieke? Je kunt alles over haar lezen op haar blog. Je vind daar ook haar prachtige illustraties en verhalen over haar woonavontuur.
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) woont? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk wonen’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van Alowieke en zijn terug te vinden op haar blog.

Over de schrijver

2 gedachten over “Alowieke bouwt een woonwagen van 6m2”

  1. Pingback: Anders wonen - interview + winactie

Reacties zijn gesloten.