Als asfalt per se moet, dan in elk geval duurzaam

Snelweg ColdmixDe filezwaarte daalt het laatste jaar spectaculair (sommige maanden meer dan 30%) mede door de aanleg van nieuwe spitsstroken. Het kabinet gaat daarom 800 kilometer rijstrook extra aanleggen. Op de hoofdwegen buiten de Randstad waar veel files staan, wil de Rijksoverheid standaard 2×3 rijstroken. In de Randstad is de standaard 2×4 rijstroken.
Nu is het natuurlijk de vraag of asfalt een blijvende oplossing is voor het fileprobleem, een organisatie als Milieudefensie wijst er bijvoorbeeld op dat de nieuwe wegen na verloop van tijd gewoon weer vol lopen. Maar voorlopig is het kabinet niet van plan om af te wijken van het ingezette beleid.
Dus laten we dan in elk geval het sfalt zelf zo duurzaam mogelijk aanleggen. Nudge Lab geeft hiervoor het Nederlandse bedrijf Coldmix als voorbeeld, een onderdeel van de Janssen de Jong Groep uit Son en Breugel. Dit bedrijf geeft de groene economie een “nudge” (zetje) met: Emulsie AsfaltBeton (EAB). Het gebruik van EAB is een onderhoudsmaatregel om de levensduur van asfalt te verlengen. EAB wordt koud geproduceerd tijdens het verwerken. EAB wordt over het oude asfalt aangebracht, zonder dat er eerst oud asfalt wordt weggefreesd.
Het is duurzaam omdat het koud wordt geproduceerd op locatie. Tevens is het verbruik van primaire grondstoffen 80% minder dan bij normaal warm asfalt. Ook de Milieu Relevante Product Informatie (MRPI) is bepaald: hieruit is gebleken dat de CO2 uitstoot van EAB 50% minder is dan warm asfalt.
Door EAB tijdig toe te passen vermindert het verbruik van primaire primaire grondstoffen zoals bitumen/aardolie en mineralen, neemt het benodigde transport af om asfalt aan te voeren, reduceert de verkeershinder omdat EAB sneller wordt verwerkt en binnen een uur berijdbaar is. Daarnaast zijn de kosten van EAB een stuk lager dan bij warm asfalt en hoeft de weg niet voorbehandeld te worden.
Lees ook:
Middenin de crisis begint MIlieudefensie over de bloemetjes en de bijtjes
Zo krijgen we de NS uit de winterdip
Zonnecellen in wegen: op 137.000 km energie opwekken

Over de schrijver

2 reacties op “Als asfalt per se moet, dan in elk geval duurzaam”

  1. Nul, nul. Wij zijn een onafhankelijke redactie die zijn geld verdient met advertenties. Dit is een redactionele bijdrage over een optimistische ontwikkeling.

Reacties zijn uitgeschakeld.