Marlous gaat als minimalist door het leven

“Het kwam nier persé omdat ik vond dat ik te veel spullen had. Het was meer een soort ontevredenheid, die ik voelde,” vertelt Marlous van der Veen (27). Na haar afstuderen, kreeg ze een baan als ‘high potential’, een leuk huis, de nieuwste gadgets en had ze bovendien ook nog een fijn sociaal leven. Ze had hard gewerkt om hier te komen, maar voelde toch geen voldoening. Ze bleef streven naar meer, beter, nieuwer, duurder. En daarom moest het roer om. Nu, ruim een jaar verder, gaat ze als minimalist door het leven.

Eerst ontspullen

“Ik ben begonnen met spullen, omdat dat tastbaar is,” vertelt Marlous. Ze deed mee aan de Minimalism Game waarbij je een maand lang elke dag iets weg doet, maar merkte in eerste instantie niet zo heel veel verschil. “Ik had best veel dubbel en als je 3 van de 4 scharen weg doet, doet dat niet echt pijn.” Daarom besloot ze nog een keer mee te doen en toen werden de keuzes al moeilijker.

“Het is niet zo dat ik nu een heel leeg huis heb.  Zo heb ik bijvoorbeeld 10 borden. Dat geeft mij een rustig gevoel. Dan hoef ik niet continu af te wassen (waar ik echt een hekel aan heb). Maar ik hoef ook niet de vaatwasser aan te zetten als die nog maar halfvol zit.”  Het gaat Marlous er dan ook niet om dat je in absolute zin weinig spullen hebt, maar dat je niet gaat overplussen op dingen die je niet belangrijk vindt. “Ik doe dit niet om een goede minimalist te zijn, maar omdat ik zelf weer meer uit het leven wilde halen. Minimalisme moet echt vanuit je zelf komen. Dus houd je heel erg van broeken? Heb er dan gerust 10, maar weet wat je hebt en geniet er dan ook van.”

Mindset van een minimalist

Uiteindelijk gaat het Marlous niet zo zeer om de spullen, maar om de mindset. “Na de spullen vroeg ik me af wat ik verder in mijn leven kan elimineren om geluk en vrijheid te voelen,” legt ze uit. “Als je spullen weg doet, kan je een vinkje zetten en denken: zo ik heb geminimaliseerd. Maar als het goed is, doe je dat met een hoger doel. Je doet het omdat iets je dwars zit.” Je wordt afgeleid door al die spullen, ervaart chaos, moet veel schoonmaken en onderhouden, kan nooit iets vinden of hebt voortdurend het gevoel dat je nog meer moet hebben om geluk en voldoening te vinden. Er zijn legio redenen om te minimaliseren.

Minimalist

Minimaliseren van je agenda

“Je kan hoarden met spullen, maar dat kan je ook doen met tijd. Een bomvolle agenda vol afspraken, een druk sociaal leven. Daarom probeerde ik de minimalistische mindset ook op mijn agenda los te laten. Dat betekent een iets ander sociaal leven dan hiervoor. En op mijn werk pak ik andere projecten op dan hiervoor. Dat leidt tot rust. In plaats van het voortdurend streven naar meer, zit ik nu in een proces waarin ik blijf ontdekken. Ik denk voortdurend: hoe kan het anders? Daar ben ik nieuwsgierig naar. Wat voegt deze afspraak toe? Wat levert het me op?”

Natuurlijk heeft Marlous ook twijfels. “Gevoelsmatig zou ik het liefst alle ballen in de lucht houden, elke dag. Elke keer als ik nee zeg tegen een afspraak, denk ik ‘kan ik dat wel maken?’ en ‘is dat wel een goed idee?’.  Ik maak me toch nog zorgen over wat anderen ervan vinden.”

Digitale detox

Haar pogingen om te minimaliseren, lopen ook wel eens totaal in de soep. “Ik had laatst een digitale detox van een maand bedacht, maar dat ging helemaal mis. Ik was veel te streng voor mezelf en kwam bijvoorbeeld te laat op mijn werk, omdat ik de OV-app had verwijderd.” Toch is ook een deel succesvol gebleken. Zo is ze gestopt met email op haar werk. “Ik wil projecten realiseren, niet de hele dag mail beantwoorden,” zegt ze daarover. En daarmee heeft ze invloed, want sommigen van haar collega’s zijn nu ook minder gaan mailen. “Mijn smartphone heb ik nog wel, maar die gebruik ik alleen nog maar doelbewust en niet meer om ongemerkt eindeloos te scrollen over social media als ik even niks te doen heb. De tijd die je daaraan kwijt bent, kan je namelijk ook gebruiken voor iets wat je heel veel plezier oplevert.”

Een voller leven

Ontspullen is volgens Marlous geen doel op zich. “Eigenlijk wil je met minder je leven voller maken,” zegt ze nadenkend. Een behoorlijke paradox. “In mijn geval bracht het meer rust. Ik ben gelukkiger geworden. Meer tevreden met wat er is. En ik weet dat het heel Zen en Eckhart Tolle-verantwoord is om te zeggen, maar ik ben veel meer in het nu.”

Marlous van der Veen geeft lezingen over minimalisme en sprak onlangs op Tedx Fryslân. Bekijk haar toespraak hier:

Wat zijn jouw ervaringen met minimalisme? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

4 gedachten over “Marlous gaat als minimalist door het leven”

  1. Poe… ben vorig jaar gestopt met dierlijke producten, heb mijn auto de deur uit gedaan en elke week enkele spullen.
    Digitaal geen pushmeldingen; ik bepaal zelf wanneer ik tijd heb om te kijken of er mail/appjes zijn.
    Soort van onthaasting dit allemaal en idd zoals Marlous aangeeft geen doel op zich maar eerder bewustwording.
    De enige kamer die vol met spullen ligt is van mijn dochter van 10, maar daar mag ik toch al niet meer te vaak komen 😉

  2. vroeger noemde je dit “eenvoudig leven”. Het geeft rust niet meer van alles willen hebben of doen. Alleen vraag ik me af, hoe de economie er uit gaat zien, als steeds meer mensen zo leven. Die draait tenslotte op hebzucht.

    1. Izerina, misschien is dat iets waar we bewust op aan moeten sturen. Een signaal geven dat de consumptie economie z’n beste tijd heeft gehad en mensen andere dingen belangrijker gaan vinden dan alleen vergaren. Vroeger was het een statussymbool om veel te hebben, nu betekent dat niet veel meer behalve onrust in je hoofd en dus in je hart. Ik heb tijden geleden 80% weggegeven of weggegooid vanwege een verhuizing, heerlijk. Ik woon nu klein en heb geen plaats meer voor overbodige troep. Je gaat het leven toch anders bekijken en gelukkig andere dingen belangrijk vinden zoals familie en natuur. De economie zal zich wel aanpassen, zoals altijd verandert de mensen continue dus ook de economie. Misschien zet het ook economische kopstukken aan het denken en moeten ze wel veranderen. Zonder consument draait de economie niet…

Reacties zijn gesloten.