Als we de bankencrisis willen oplossen, moeten we bij Mohammed zijn

Foto: arkadikuhlmann.com

Inspiratie vinden in de Islam is al snel verdacht. In veel delen van de wereld worden vrouwen onderdrukt met de Koran in de hand. En de de sharia-wetgeving staat ver van de verworvenheden van de moderne rechtstaat. Toch deinst Arkadi Kuhlmann, CEO van ING Direct, de grootste online bank van Amerika, er niet voor terug om juist in de islam inspiratie te vinden voor de oplossing van de bankencrisis.

In tijdschrift Ode zegt hij: “De islamitische opvatting van bankieren is vanuit de samenleving gezien veel eerlijker. Een islamitische bank mag geen winst maken met het uitlenen van geld. De islam is zelfs de enige godsdienst waarin rente nog steeds verboden is, wat oorspronkelijk in alle godsdiensten verboden was. ”

Islamitische banken vragen klanten alleen een comissie voor het gebruik van het geld. Betalen klanten te laat terug, dan neemt de bank zijn verlies. Klanten betalen niet jaar in jaar uit voor dezelfde dienst. Banken kunnen je ook niet failliet laten gaan, maar geld kan zich ook niet ophopen door het ontbreken van samengesteld interest.

Kuhlmann ziet banken als nederige tussenpersonen, nutsbedrijven die er voor moeten zorgen dat geld en middelen binnen de economie verplaatst worden. Een beloning in de vorm van comissie is daarvoor op zijn plaats, maar niet het enorme rendement dat banken nu binnenhalen.

Kuhlmann vindt bovendien dat banken veel te makkelijk geld uitlenen. Onder het motto ‘spaar zoveel als u kunt, leen alleen wat u nodig hebt’ is hij daarom in 2000 de online bank ING Direct begonnen. Spaarders krijgen hier een hoger tarief dan bij traditionele banken, want de bank werkt uitsluitend online waardoor ze geen kosten maakt voor dure kantoren, onroerend goed en klantenbediening.

Deze formule met een hogere rente, maar alleen online klantenbediening slaat aan. Met acht miljoen klanten en honderd miljard dollar aan spaartegoeden is ING Direct nu de grootste spaarbank van de VS.

De passie die spreekt uit het Ode-interview met Kuhlmann laat zien dat er ook binnen de financiële wereld al mensen zijn die bevlogen werk maken van eerlijker bankieren. En dat je met die instelling niet alleen een sympathieke niche-speler zoals Triodos kunt worden, maar ook de grootste spaarbank van de Verenigde Staten.

Bron: tijdschrift Ode, november 2011

Lees ook:

Occupy opgelet, oplossing voor de crisis ligt in IJsland

Duurzaam ondernemen, dat levert op.

Quiz: test je kennis van de spectaculaire afname van geweld

Over de schrijver

4 reacties op “Als we de bankencrisis willen oplossen, moeten we bij Mohammed zijn”

 1. Ik wou net zeggen, staan jullie nou serieus verkapt reclame te maken voor de ING. Haal ze eens door de duurzame bankwijzer. Met alle respect hoor maar Ode is ook zo een magazine wat claimt groen te zijn met advertenties van Shell op elke derde pagina. Ik merk dat jullie hier bij hetkanwel toch wel erg vaak wat minder kritisch aan een soort infomercials doen. Dit is natuurlijk helemaal jullie zaak en ik kan me voorstellen dat dit jullie ook best wat oplevert maar ik vind jullie geloofwaardigheid er niet op vooruit gaan.

 2. @RoelandWestwout: ik heb je feedback besproken met Jurriaan Kamp, de schrijver van het interview. Je punt van kritiek is zeker te begrijpen, tegelijkertijd geldt ook dat er een groot verschil is tussen het visionaire leiderschap waarmee Arkadi Kuhlmann de eerste en grootste internetbank in de VS (en waarschijnlijk de wereld) heeft opgezet en het beleggingsbeleid van die bank.

  Het opbouwen van de online kring van spaarders, de simpele structuur die bankieren eenvoudig maakt, dat is allemaal heel innovatief. Vervolgens kwam dat geld binnen en is het "ouderwets" belegd. Daarbij zijn fouten gemaakt die veel andere banken ook hebben gemaakt. dat pleit ING Direct niet vrij, maar het staat los van de belangrijke vernieuwing die bankieren voor veel mensen simpel en begrijpelijk heeft gemaakt.

  De volgende stap is om beleggen even zo simpel en begrijpelijk te maken. Dat zou een mooi volgend hoofdstuk voor Arkadi zijn. Gezien zijn huidige visie en inzichten is zeker niet uit te sluiten dat ING Direct ook hierin voorop gaat lopen.

 3. Dank Roeland, goede kanttekening.Al is die wel uit 2009.

  De filosofie van hoge rente, lage kosten staat nog steeds en heeft veel spaarders aangetrokken, dat blijkt ook uit het NRC-artikel dat jij aanhaalt.
  De gedachte dat banken wel beloond mogen worden, maar niet excessief, zoals nu het geval is, klopt ook wat mij betreft.
  Maar goed, 100% perfect is het duidelijk nergens, maar dat beweert bovenstaand artikel ook niet.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020