Altijd wat om aan te trekken met de juiste ‘capsule wardrobe’

Wat kun jij in je eentje aan alle wereldproblemen doen? Meer dan je denkt, want als consument heb je grote invloed. Kijk bijvoorbeeld naar de mode-industrie. Jij kunt deze op één na meest vervuilende industrie ter wereld veranderen. Hoe? Door te kiezen voor duurzaam geproduceerde kleding én te kiezen voor minder kleding, bijvoorbeeld met een capsule wardrobe.

Er zijn zowel voor mannen als vrouwen tijdloze items die in elke (capsule) garderobe passen. Het team van Sus & So zet het voor je op een rij.

Een capsule wardrobe

Je garderobe verduurzamen kan heel gemakkelijk door te streven naar een zogenaamde capsule garderobe. Dit is een overzichtelijke garderobe met voor jou essentiële kledingstukken. De kleding in een capsule garderobe is niet trendgevoelig en meestal in een effen kleur die goed bij je past. Vaak is dat zwart, donkerblauw of grijs. Dat klinkt saai, maar je hebt dan met weinig kledingstukken veel combineermogelijkheden. De kleur en printjes beperk je dan tot enkele stuks en tot accessoires.
Capsulegarderobehemhaar
Er zijn zowel voor mannen als vrouwen tijdloze items die in elke (capsule) garderobe passen. Het team van Sus & So zette ze voor je op een rij.

Spijkerbroek

Netjes of casual, tegenwoordig ‘kunnen’ jeans altijd. Een spijkerbroek past in ieders garderobe en combineer je makkelijk met uiteenlopende tops, shirts of knits. Wij zijn fan van het merk Mudjeans. Dit merk van eigen bodem gebruikt gerecyclede denim en biokatoen voor zijn jeans. Door hergebruik van oude spijkerbroeken wordt onder andere veel water bespaard.

Effen

Hoewel we van vrolijke prints houden, worden wij ook blij van effen kleding met 1001 combinatiemogelijkheden. Neem nou het rokje Ykje van het eerlijke Nederlandse merk Miss Green. Dit zeer betaalbare donkerblauwe rokje kan je zowel in de koude perioden met leggings als in de zomer dragen. En eigenlijk past alles er op.

Streepjes

Bij zo’n effen rokje passen bijvoorbeeld makkelijk gestreepte tops. Prints kunnen soms ‘zo 2018’ zijn, maar streepjes verdwijnen eigenlijk niet uit het modebeeld. Dus ook gestreepte items passen in de capsule garderobe. Zowel voor mannen als vrouwen heeft Sus & So gestreepte shirts.

Knitwear

Ook knitwear koop je meestal met het idee er lang plezier van te hebben. Dan is het raadzaam om items te kiezen waar je niet te snel op uitgekeken raakt en die volop mogelijkheden voor sets bieden. Voor mannen hebben kun je denken aan dunne truien met zowel een v-hals als een ronde hals. En voor vrouwen aan vestjes in verschillende materialen, zowel van biokatoen als van biologische wol.
Vestje Grijs En Zwart Wol Zijde

Ondergoed

Goede onderkleding past ook in de capsule garderobe. Mannen dragen onder overhemden en truien graag een katoenen shirt, kies voor duurzame items met een ronde – of v-hals. Ook  comfortabele boxershorts en sokken horen er in thuis. Vrouwen kunnen kiezen voor mooie bh’s van biologische katoen en voor verschillende slips en hemdjes.

Over Sus & So

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Sus & So. Het team van Sus & So helpt je in de winkel in Hilversum graag op weg om je garderobe te verduurzamen. Ze verkopen alleen eerlijk geproduceerde kleding en helpen je de voor jou meest duurzame keuze te maken (biologisch, vegan, fair van ver, of juist met een kleine CO2- voetafdruk). Je vindt het aanbod ook in de webshop.
Naast het verkopen van kleding, vindt Sus & So dat de kleding die je al hebt, goed gebruikt moet worden. Daarom organiseren ze twee keer per jaar kledingruilfeestjes zodat je je zonder uitgaven en zonder extra belasting van de wereld in een nieuwe outfit kan steken. Bovendien kun je in voor- en najaar bij hen terecht voor een kleding repair café waar je je favoriete trui of broek kan laten herstellen voor nog langer draagplezier!

Over de schrijver