Amerikaans overheidsrapport ongebruikelijk fel over klimaatverandering

Foto: thewritingzone, Flickr

Een eerste versie van een Amerikaans overheidsrapport bevat ongebruikelijk felle taal over klimaatverandering: de opwarming van de aarde beïnvloedt ook de VS, en niet pas in de toekomst, maar nu al. Extremer weer en andere symptomen van opwarming zullen in de komende jaren al miljarden dollars kosten.
(Advertentie)
Krijg snel de beste deal: vraag gratis en simpel offertes aan voor zonnepanelen, energiebesparing of een nieuwe CV-ketel.
De Nationale Klimaat Evaluatie is een rapport dat volgens de Amerikaanse wet elke vier jaar gemaakt moet worden. De eerste verscheen in 2000, en komend jaar verschijnt de meest recent editie. Het document wordt geschreven door een team van 240 wetenschappers.
Volgens The Guardian is deze editie “compromislozer” dan ooit tevoren, hoewel het officieel een overheidsdocument is. “Het directe karakter weerspiegelt onze toenemende vertrouwen in de wetenschap achter en dagelijkse realiteit van klimaatverandering,” aldus Katherine Hayhoe, een van de auteurs van het rapport. Ook is het rappor duidelijk over de oorzaak van klimaatverandering: het wordt grotendeels veroorzaakt door mensen, in het bijzonder door het verbranden van fossiele brandstoffen.
Lees het hele artikel in The Guardian

Over de schrijver