Amerikaanse poolwinter toch veroorzaakt door opwarming van klimaat

Grote delen van Noord-Amerika liggen op dit moment onderin de diepvries met temperaturen van tussen de 20 en 30 graden onder nul. De vraag is natuurlijk waar komt dit extreme weer opeens vandaan, en in hoeverre wordt het veroorzaakt door de opwarming van de aarde? Of is het juist een argument tegen de opwarming van de aarde, zoals Donald Trump hier beweert?

Donald J. Trump Quote

Integendeel, zeggen wetenschappers, dit kan juist zomaar één van de directe gevolgen zijn van de opwarming van de aarde. De extreme kou in Noord-Amerika heeft te maken met een zwakke zogenaamde polar vortex. Een polar vortex is een koude cycloon die zich in de buurt van de pool begeeft. Deze cyclonen zorgen ervoor dat de extreme kou binnen het poolgebied blijft, waardoor dit de rest van het noordelijk halfrond bespaard blijft Wanneer de polar vortex zwak is, kan er een stroom koude lucht ‘ontsnappen’ vanaf de pool, wat resulteert in extreme kou op het continent, en een relatief milde winter in het poolgebied.

Volgens wetenschappers is een zwakke polar vortex een gevolg van de snelle opwarming van het poolgebied, dat sinds de jaren ’60 twee graden warmer is geworden. De kou in de verenigde staten is dus een direct gevolg van de opwarming van de aarde.

Bron: Bloomberg, The guardian

Lees ook
[adrotate group=”2″]
Sterkste broeikas gas ooit ontdekt
Arctic 30 krijgen amnestie, maar Noordpool niet

1 gedachte over “Amerikaanse poolwinter toch veroorzaakt door opwarming van klimaat”

  1. Pingback: Kunst verbeeldt lugubere kanten van klimaatverandering » hetkanWel.nl

Reacties zijn gesloten.