Amerikaanse diplomaten lobbyen voor Monsanto

Foto: OccupyReno, Flickr
Foto: OccupyReno, Flickr
Analyse van 900 gelekte diplomatieke berichten wijst uit dat de Amerikaanse overheid ver gaat voor Monsanto.
Uit gelekte diplomatieke notities, openbaar gemaakt via WikiLeaks, blijkt dat de Amerikaanse diplomatieke dienst veel lobbywerk voor Monsanto verricht. Dat schrijft de op basis van een rapport van Food & Water Watch. De non-profitorganisatie die zich inzet voor een schone landbouw zonder genetische modificatie en met zo min mogelijk antibiotica heeft 900 notities bestudeerd die betrekking hadden op het Amerikaanse bedrijf Monsanto. Het chemische bedrijf is wereldleider op het gebied van de genetische modificatie van zaden en producent van Roundup, een van de meest gebruikte onkruidbestrijdingsmiddelen ter wereld.
In de diplomatieke berichten gaat het over het overtuigen van boeren, wetenschappers, journalisten, politici en ministers van het nut van genetische modificatie, de core business van Monsanto. In Duitsland is de aanplant van genetisch gemodificeerde mais, ontwikkeld door Monsanto, verboden. Het Amerikaanse bedrijf verloor de twee processen die het tegen de overheid aanspande wegens het verbod.
In de Duitse deelstaat Beieren krijgt Monsanto bijzonder weinig voet aan de grond. Twee topmanagers beklagen zich bij de Amerikaanse consul in München. Ze zeggen dat de “populistische” premier Seehofer en zijn milieuminister het imago van Monsanto beschadigen. Het consulaat belooft een goed woordje te zullen doen voor Monsanto bij de Beierse regering en er op aan te zullen dringen dat het bedrijf “fair” wordt behandeld.
(Demonstratie tegen Monsanto. Foto van OccupyReno)
a href=”http://www.360magazine.nl/politiek/2711/amerikaanse-diplomaten-lobbyen-voor-monsanto” target=”_blank”>360, het beste uit de internationale pers.
Bron:
Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
Kleine ego’s zijn succesvoller
Geven en delen zonder dat je te aardig wordt | video
Geven leidt tot succes

Over de schrijver

1 reactie op “Amerikaanse diplomaten lobbyen voor Monsanto”

Reacties zijn uitgeschakeld.