Amerikaanse dokters krijgen spreekverbod over gevaren schalieboringen

5657988745 94982F8F2D
Amerikaans Protest Tegen “Fracking”. Foto: Progressohio, Flickr

De Amerikaanse staat Pennsylvania heeft sinds kort een wet aangenomen die dokters verbiedt om informatie te geven over schadelijke stoffen die gebruikt worden bij schalieboringen (in het Engels: “fracking”), een controversiële gaswinningsmethode. Ook tegen patiënten die schade ondervinden van de gebruikte chemicaliën mag de dokter niets zeggen.
Boormaatschappijen zoals Halliburton en ExxonMobil beschouwen deze informatie namelijk als   “beschermde bedrijfsinformatie”. 
“Er is goede reden om nieuwsgierig te zijn wat er precies in deze vloeistoffen zit. Een onderzoek van het Congres in 2010 toonde aan dat Halliburton 121 miljoen liter diesel producten hadden gebruikt in de injectievloeistof, die ondermeer toxische chemicaliën zoals benzeen, tolueen, ethylbenzeen en xyleen bevatten,” aldus The Atlantic. Al deze stoffen kunnen al bij lage dosering ernstige schade aan de gezondheid opleveren.
Waarschijnlijk is de wetgeving mede tot stand gekomen door lobby-werk van de verantwoordelijke maatschappijen. De bedrijven hebben ook al uitzonderingsposities weten af te dwingen bij regels over de bescherming van milieu- en waterkwaliteit.
In Nederland wordt ook overwogen schalieboringen toe te staan, maar door lokaal verzet is dat er tot nu toe niet van gekomen.
Bron: The Atlantic
Lees ook 
Boren naar schaliegas verboden door rechter
Onderzoek: schalieboringen vervuilen drinkwater
Laat de zon voor je werken: zoveel verdien je maandelijks met zonnepanelen

Over de schrijver

1 gedachte over “Amerikaanse dokters krijgen spreekverbod over gevaren schalieboringen”

Reacties zijn gesloten.