Amerikaanse firma maakt hobbithuizen van hele bomen

Wholetrees
Trap Gemaakt Van Hele Boom. Foto: Still Uit Youtube Video

De Amerikaanse firma “Whole Trees Architecture” bouwt huizen die zo uit “Lord of the Rings” van Tolkien lijken te komen. Het bedrijf gebruikt namelijk hele bomen bij de bouw, waardoor huizen natuurlijke, ronde en grillige vormen krijgen. Het bouwen met hele bomen levert degelijke en ook milieuvriendelijke huizen op.
Bouwers gebruiken meestal verzaagd hout in standaardmaten. Maar het bouwen met hele bomen heeft grote voordelen. Bomen zijn veel sterker dan verzaagde planken en balken, tot wel twee keer sterker dan staal. Ook zijn er minder grote bomen nodig. Deze bomen worden door gewone houtbedrijven meestal overgeslagen. Er wordt dus resthout gebruikt die anders zou blijven liggen. En natuurlijk: er is geen houtverlies omdat er minder gezaagd wordt.
Whole Trees Architecture gebruikt vooral bomen die in de omgeving staan waar gebouwd wordt, maar heeft ook een eigen bomenkwekerij van 56 hectare groot. De eigenaar buigt sommige bomen alvast voor in vormen die hij later goed kan gebruiken.
Omdat de bomen natuurlijke vormen hebben, krijgen de huizen natuurlijke en grillige vormen die een romantische, Tolkien-achtige uitstraling geven. De bomen zorgen voor de stevigheid in huis, dus de muren kunnen ook allerlei vormen hebben en van verschillend materiaal gemaakt zijn.
Lowtech magazine heeft een heel item gewijd aan bouwen met hele bomen, met nog veel meer weetjes
Lees ook
Man bouwt eigen hobbithuis voor minder dan €4.000
Zo ziet een huis van 1,4 miljard euro eruit
KFC gebruikt regenwoudhout voor wegwerpverpakkingen

Over de schrijver

2 reacties op “Amerikaanse firma maakt hobbithuizen van hele bomen”

Reacties zijn uitgeschakeld.