Bas en Charisa wonen met hun drie kinderen in een Amerikaanse schoolbus

Het zaadje voor een leven in een bus werd geplant tijdens een reis door Australië, toen ze als tieners vanuit hun auto leefden. Terug in Nederland kochten ze al snel een busje om in te wonen, maar met de komst van hun drie kinderen ontstond er behoefte aan meer ruimte. Bas Spekhorst en Charisa van Vliet kochten daarom een oude Amerikaanse schoolbus en bouwden die om tot huis op wielen. “Ik heb net mijn rijbewijs gehaald, dus nu kunnen we ook echt weg met de bus,” vertelt Bas. Toch duurt het nog even voordat ze met hun drie kids (van 9, 5 en 3 jaar) weer richting het Zuiden vertrekken.

In Nederland

“We zijn ongeveer tot november nog in Nederland,” vertelt Bas. “We hebben een eigen bedrijf in Middelburg waarmee we alles doen op het gebied van aanvullend onderwijs. Op dit moment zitten we middenin een verhuizing naar een nieuwe locatie waar ook nog een verbouwing aan vast zit, dus kunnen we pas in november weg. Omdat het tegen die tijd ook in landen als Portugal kil en regenachtig weer is, hebben we besloten om de bus even te laten staan en voor het eerst sinds lange, lange tijd weer eens op een verre reis te gaan met het gezin. Het plan is nu om twee maanden een huis te huren in Sri Lanka om vanuit daar te werken, te surfen en het land te verkennen. Daarna willen we met de Amerikaanse schoolbus weg, naar Marokko of ergens in die hoek.”

Werken, lesgeven en surfen

“Met ons bedrijf hebben we inmiddels best een groot team, dat we prima vanuit het buitenland kunnen aansturen. In de zomermaanden proberen we in Nederland te zijn, omdat het dan voor ons het drukst is, maar vanaf oktober/november kunnen we vrij makkelijk weer weg. Onderweg werken we meestal ’s ochtends en doen we ’s middags leuke dingen met de kinderen, zoals surfen. We geven de kinderen zelf les, maar nemen ook altijd een Spaanse au-pair mee op reis, die met de kinderen bezig is als wij werken. Tot nu toe gaat dat heel erg goed en de kinderen leren op die manier, naast Nederlands en Engels, ook Spaans spreken.”

Amerikaanse Schoolbus

 

De Amerikaanse schoolbus

“We kochten de Amerikaanse schoolbus een jaar of drie geleden. Het was echt een goedkoop barrel waar alles aan moest worden vernieuwd: van motorblok tot aan de lak. Ik had al eerder een busje verbouwd, dus het was niet helemaal nieuw. Het principe is hetzelfde, alleen had ik nu meer ruimte en je wordt ook handiger naarmate je meer doet. We hebben er echt een huis op wielen van gemaakt met een vaatwasser en een hydraulisch uitschuifbaar deel waardoor de woonkamer twee keer zo groot wordt en je met gemak met 12 mensen binnen kan zitten. De kinderen hebben allemaal hun eigen bed en kast en vinden het te gek.”

Vanlife

“Na onze vakantie in Australië toen we 17 en 18 waren, zijn we eigenlijk altijd in de weer geweest met busjes. Zo woonden we twee, drie jaar in een Ford Transit met onze oudste zoon. Daarna kochten we een Volkswagen busje, maar met drie kinderen werd dat toch een beetje krap. Het fijne aan het leven in een bus is dat je zoveel buiten bent en je veel meer onderneemt. Wij houden enorm van water en zee en zorgen er altijd voor dat we in de buurt van een goede skatebaan staan bijvoorbeeld, voor onze oudste zoon. Verder hoef je niet zoveel spullen te hebben in een bus. Het is een lifestyle die goed bij ons past.”

“In Nederland is het vrij lastig land om wild te staan met je busje. We komen uit Zeeland en weten daar de leuke plekjes wel te vinden waar we in het laagseizoen kunnen staan, maar in principe mag het niet. In het buitenland is dat over het algemeen een stuk makkelijker, maar met een grote Amerikaanse schoolbus zullen we toch iets meer moeten gaan plannen, want dat is iets ingewikkelder.”

“Toch proberen we niet volgens een te strak plan te reizen. We hebben een lijst met plekken die we graag willen zien en dingen die we willen doen. Het fijne is, dat we met de bus iedere dag onze eigen tuin met uitzicht kunnen uitkiezen. En vaak ontmoet je onderweg leuke mensen die ook kinderen hebben en blijf je wat langer hangen. Soms rijden we met een hele karavaan bekenden van plek naar plek. Of je zoekt elkaar na een tijdje weer op.”

Wonen in Portugal

“Vorig jaar zijn we een tijd in Portugal gebleven en ging onze zoon daar naar school. Het was een leuke try-out, maar het schoolsysteem is natuurlijk anders en het is in het Portugees. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen dat onze kinderen gewoon in het Nederlands les krijgen. Anders wordt het te veel. Maar ze kunnen bijvoorbeeld wel naar een sportclubje in het buitenland of naar een surfschool waardoor ze de taal leren.”

“Zo lang we het leuk vinden, willen we ieder jaar weg. Maar ik zie ons op termijn ook wel iets kopen in het buitenland. De kinderen gaan ook een keer naar de middelbare school. Dan is het leuk om op een vaste plek te zitten. We zien ons zelf wel in Portugal wonen.”

Je kan de avonturen van de Bluebird Family zoals ze zichzelf noemen volgen via hun Instagram. Lees ook het verhaal van Thera en Tristan, die in hun camper leven en momenteel door Spanje reizen. Of het verhaal van Florine: wonen in een camper, zo is het écht

Over de schrijver