Amerikaanse studenten eisen dat universiteiten niet meer investeren in fossiele brandstoffen

Studentenprotest. Foto: Ttsareva, Flickr
Studentenprotest. Foto: Ttsareva, Flickr

In de VS is een beweging ontstaan onder studenten die eist dat universiteitsbesturen niet langer investeren in fossiele brandstoffen. Veel Amerikaanse universiteiten worden gefinancierd door private beleggingsfondsen. Er gaat in totaal 400 miljard dollar om in deze fondsen. “Als we al dat geld uit de olie, gas en kolen halen, maakt dat een grote golf,” aldus de auteur van een opiniestuk in de Boston Globe.
In veel Amerikaanse universiteiten zijn nu lokale groepen actief onder de naam “Fossil Free”. Zij roepen hun universiteiten op om nieuwe investeringen in fossiele brandstoffen te stoppen en bestaande belangen af te stoten in de komende vijf jaren. In Harvard, een van de meest prestigieuze universiteiten van de VS, stemde afgelopen najaar in een referendum 72 procent van de studenten voor het afstoten van fossiele belangen. De universiteit besloot echter de wens van de studenten te negeren.
Studenten staan overigens niet alleen in hun strijd. Eerder besloten ook verschillende steden in het land, waaronder San Francisco, om hun pensioenfondsen op te dragen niet langer in fossiele brandstoffen te investeren. Ook hier gaat het om miljarden dollars.
Bron: Boston Globe
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Amerikaanse steden verbieden pensioenfondsen te investeren in fossiele brandstoffen
Topeconoom waarschuwt pensioenfondsen voor investeringen in fossiele brandstoffen

Over de schrijver