Amerikanen beginnen in klimaatverandering te geloven

Foto: That Hartford Guy, Flickr

Investeren in milieu en duurzaamheid is goedkoper dan de opwarming van de aarde ontkennen en natuurrampen als Sandy maar te laten gebeuren. In de Verenigde Staten geldt de theorie van de klimaatverandering en de schadelijke effecten op natuur en mens als omstreden. Veel Amerikanen denken dat de opwarming van de aarde een hype is. Groen leven en ondernemen is in de VS een ondergeschoven kindje.
Maar door Sandy en andere grote natuurrampen die de Verenigde Staten de laatste tijd hebben getroffen, is er een kentering in het denken over de opwarming van de aarde. Het Amerikaanse zakenblad Businessweek wijdt deze week zelfs het omslagartikel global warming als oorzaak van de natuurrampen die de VS hebben getroffen. 
Het is voor de Verenigde Staten langzamerhand goedkoper om te investeren in milieubesparende maatregelen dan natuurrampen als Sandy (schade 50 miljard dollar) maar te laten gebeuren.
Bron: 360, het beste uit de internationale pers.

Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
Orkaan Sandy in beeld
De New Yorker houdt het hoofd koel tijdens Sandy
Barack Obama en Mitt Romney zijn om te huilen

Over de schrijver

4 reacties op “Amerikanen beginnen in klimaatverandering te geloven”

 1. Ik geloof wel in klimaatverandering, het klimaat verandert altijd al, daar is het klimaat voor.
  Invloed van menselijke activiteit? Dat is niet te bewijzen, daarvoor is het systeem van het klimaat eenvoudig te ingewikkeld. Zo wordt er zelden ruchtbaarheid gegeven aan de enorme invloed van micro-organismen op het klimaat, de invloed van de zonneactiviteit wordt vrijwel genegeerd, terwijl deze enorm is.
  Nee, we roepen CO2 en hupsakee, het probleem is duidelijk. Niet dus en de vraag blijft of er wel een probleem is.
  De gemiddelde temperatuur is sinds 1997 aan het dalen!
  Waarschijnlijk warmen we eerder op door ons zo druk te maken over het klimaat dan dat het klimaat nu werkelijk door onze invloed anders verandert dan het anders zou doen. Misschien staan we aan het begin van een nieuwe ijstijd, een beetje meer CO2 en vooral methaan en waterdamp zou dan welkom zijn.
  Een tikje minder opportunistische berichtjes schijven zou je sieren.

  1. "Een tikje minder opportunistische berichtjes schijven zou je sieren"
   Doe dat dan zonder verdachtmaking over geheime "enorme invloed van micro-organismen op het klimaat"
   Lees ook over "invloed van de zonneactiviteit" die vaker genoemd wordt.

   1. Tja, die enorme invloed is er nu eenmaal, dat er ooit zuurstof in de aardse atmosfeer is gekomen waardoor al het leven zoals wij dat nu kennen kon ontstaan hebben we helemaal aan die micro-organismen te danken. De invloed van zonneactiviteit is eveneens erg groot, wat "geleerden" er ook o er te vertellen hebben; het mechanisme er achter bestaat hieruit dat hoge zonneactiviteit deeltjes uit het heelal wegblaast van de aarde, waardoor er minder deeltjes in de atmosfeer komen. Als gevolg daarvan ontstaat minder bewolking, wat op zijn beurt weer effect heeft op de reflectie van warmtestraling van de zon.

Reacties zijn uitgeschakeld.