Waterstof uit planten, de Amerikanen maken het

Amerikaanse wetenschappers hebben een manier gevonden om grote hoeveelheden waterstof uit planten te halen. Ze gebruiken hiervoor xylose, een natuurlijke suiker die volop in planten voorkomt. Dit maakt van elke plant een voordelige en milieuvriendelijke bron van brandstof en verkleint de mate waarin we afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.

Milieuvriendelijk

Volgens een van de onderzoekers van Virginia Tech, Y. H. Percival Zhang, heeft dit belangrijke gevolgen: “Ons nieuwe proces kan onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen een halt toeroepen. Waterstof is een van de meest belangrijke biobrandstoffen van de toekomst.” Voor de productie van waterstof worden alleen hernieuwbare natuurlijke hulpbronnen gebruikt, waardoor er bijna geen broeikasgassen vrij komen. Ook zijn er geen dure of zware metalen nodig voor dit nieuwe productieproces.

Grote impact

Ook Jonathan R. Mielenz, van het Oak Ridge National Laboratory is het met Zhang eens. Hij heeft niet meegewerkt aan het project, maar weet er wel veel van. “De sleutel tot deze spannende ontwikkeling is dat Zhang gebruik maakt van de op een na meest voorkomende soort suiker in planten, om deze waterstof te produceren. Dit zorgt voor duidelijke toegevoegde waarde in de productie van waterstof en verlaagt de kosten van het produceren van waterstof uit biomassa in het algemeen.” Op dit moment wordt waterstof nog vooral gemaakt uit natuurlijk gas. Dat is echter duur om te fabriceren en produceert nog vrij veel CO2. Deze methode zou dus daadwerkelijk een grote impact kunnen hebben op de toekomst van alternatieve energie.

1 gedachte over “Waterstof uit planten, de Amerikanen maken het”

Reacties zijn gesloten.