De toekomst van windenergie is te vinden in Flevoland

De Nederlandse startup Ampyx Power wekt geen windenergie op met molens, maar met vliegtuigjes. Het bijzondere bedrijf verwierf in 2013 een flinke som geld met een succesvolle crowdfundingsactie. Het geld wordt gebruikt om de vliegtuigjes steeds beter te maken.

De windvliegtuigjes bieden een aantal voordelen ten opzichte van vaste windmolens. Er is minder materiaal nodig omdat er geen hoge, stevige paal gebouwd hoeft te worden. Bovendien is er minder horizonvervuiling. Het vliegtuigje zit namelijk alleen vast aan een touw. Het touw trekt strak door de wind, en brengt zo de windenergie over naar de grond. De Ampyx vliegtuigjes kunnen ook efficiënter werken, omdat ze altijd de beste route tegen de wind in kunnen vliegen.

Dit betekent overigens niet dat windmolens uitgespeeld zijn. Het zal nog jaren duren voordat de Ampyx vliegtuigjes op grote schaal ingezet kunnen worden. Wil je ondertussen wel de ontwikkeling van windenergie stimuleren, overweeg dan winddelen te nemen. Zo crowdfund je de ontwikkeling van groene stroom en profiteer je zelf ook van de financiële voordelen.

De milieu-organisatie Urgenda ging langs bij Ampyx in Kraggenburg (Flevoland) en maakte er deze interessante video van:

Over de schrijver

1 gedachte over “De toekomst van windenergie is te vinden in Flevoland”

  1. Pingback: Vliegende windmolen van Google maakt einde aan horizonvervuiling - hetkanWel.nl

Reacties zijn gesloten.