Amsterdam krijgt woontoren van hout

Amsterdam krijgt de hoogste houten woontoren van Europa: Haut (van projectontwikkelaar Lingotto en Team V Architectuur). Deze zomer start de verkoop van de appartementen in het 73 meter hoge gebouw, dat in 2020 opgeleverd moet worden. Het ontwerp kreeg vorig jaar al de hoogste score van het bekende Breeam keurmerk voor duurzame gebouwen. Vorige maand won het ook nog eens de internationale Breeam Award voor het beste woongebouw. De meest duurzame maatregel van de woontoren is dat de draagconstructie van hout gemaakt is. Zowel de vloeren als de wanden worden uitgevoerd in kruislings verlijmd gelamineerd hout, CLT.

Hout slaat CO2 op

Hout is een duurzame keuze als het gaat om bouwmateriaal. Eerder schreven we op hetkanWEL al over de Canadese architect Michael Green, die in zijn TED Talk pleitte voor het bouwen van houten wolkenkrabbers. Zijn belangrijkste argument was dat een houten wolkenkrabber van 20 verdiepingen gelijk staat aan 900 auto’s, die een jaar lang van de weg worden gehaald. Voor het vervaardigen van het bouwmateriaal heb je eigenlijk alleen de kracht van de zon nodig. Bovendien slaat het hout ook nog eens koolstof op. Volgens vastgoedontwikkelaar Lingotto slaat het hout dat wordt gebruikt voor de bouw van de woontoren in Amsterdam ruim 3 miljoen kilo CO2 op.

Hoge score op duurzaamheid

Bij de bouw van het pand wordt verder zoveel mogelijk gebruik gemaakt van materialen, die bij eventuele afbraak van het pand opnieuw gebruikt kunnen worden in een ander bouwproject. Bovendien krijgt de woontoren een energie opwekkende gevel en filters, die afvalwater op het dak zuiveren. De parkeergarage van het gebouw moet ruimte bieden aan elektrische deelauto’s.

Het hoogste houten gebouw van Europa

Met 73 meter en 21 verdiepingen wordt Haut het hoogste houten gebouw van Europa. Wereldwijd zijn er plannen voor hogere houten woontorens gepresenteerd, maar geen van allen zijn op dit moment nog gerealiseerd. Ook de bouw van Haut moet nog beginnen, maar de verkoop van de appartementen gaat waarschijnlijk nog voor de zomervakantie van start, is op de website te lezen. Per verdieping komen er drie appartementen, die uitkijken over de Amstel.

Hout als nieuw bouwmateriaal

Haut is overigens niet het enige nieuwe gebouw in Amsterdam waar hout een belangrijke rol speelt. Ook in het Jakarta hotel, dat eind mei op de kop van het Java eiland de deuren opent, is hout een belangrijk bouwmateriaal. Uniek voor Nederland is de 30 meter hoge CLT-draagstructuur, die hier gebruikt is. Balken, kolommen, plafonds en kozijnen worden in naturel hout met FSC en PEFC keurmerk uitgevoerd. De meeste wanden en plafonds blijven onafgewerkt waardoor het massieve hotubouwsysteem zichtbaar blijft.

Over de schrijver

10 gedachten over “Amsterdam krijgt woontoren van hout”

  1. Pingback: Echt duurzaam wonen: zijn houten huizen de toekomst? - hetkanWEL

  2. Pingback: De nieuwe Oliv-woningen van Sustainer Homes maken duurzaam wonen betaalbaar - Wyke Potjer

  3. Pingback: De nieuwe Oliv-woningen van Sustainer Homes maken duurzaam wonen betaalbaar - hetkanWEL

  4. Pingback: Deze bouwmaterialen zijn beter dan beton

  5. Pingback: Zo ziet de stad van morgen eruit

Reacties zijn gesloten.