Amsterdam krijgt vegan supermarkt

De eerste vegan supermarkt van Amsterdam opent in januari z’n deuren. Hier worden alleen maar plantaardige producten verkocht. Dat daar behoefte aan is, bleek wel uit de enquête die initiatiefnemer James Fresco onder buurtgenoten in Amsterdam-West verspreidde. Maar liefst 56,4% gaf aan in de vegan supermarkt te willen winkelen en 40,1% gaf aan dit mogelijk te gaan doen. 

Vegan supermarkt

“De berichten die we krijgen zijn bizar positief. Het blijkt dat mensen dit echt willen,” zegt Fresco in het Parool. ‘Een superinitiatief!’, ‘Ik kan niet wachten’ en ‘Waarom heeft het zo lang geduurd?’ zijn enkele van die reacties die hij met de enquête terug kreeg. Op dit moment wordt er nog druk gewerkt aan de duurzaam ingerichte winkel Vegan Fresco op de Jan Pieter Heijestraat in Amsterdam-West. Ook het assortiment is nog niet helemaal rond, want ook daarvoor raadpleegt Fresco de buurt. Op die manier kan hij goed inspelen op de behoeften van de toekomstige klant met producten, die uit heel Europa komen.

Vegabond

Overigens is Vegan Fresco niet helemaal de eerste vegan supermarkt van Amsterdam. In 2014 opende de vegan lunchroom en winkel Vegabond haar deuren. Hier kan je terecht voor koffie, lunch en snacks, maar ook voor je alledaagse vegan boodschappen. Zo is er een uitgebreid assortiment van vegan kaas, maar kan je er ook terecht voor bijvoorbeeld pasta, broodbeleg, supplementen, chocola en nog veel meer. Vegabond wordt dan ook regelmatig genoemd als één van de vier vegan supermarkten die ons land op dit moment rijk is.

De andere drie vegan supermarkten staan in Den Haag (Veggie4U), Utrecht (Vmarkt) en Budel (Bio Vegan winkel). Veggie4U heeft een winkel én een webshop en verkoopt bijvoorbeeld ook voedingssupplementen en cosmetica. Bij Vmarkt kun je producten bestellen en in de winkel kopen. Ze hebben een uitgebreid aanbod en op verzoek van klanten kunnen producten aan het assortiment worden toegevoegd. De Bio Vegan Winkel in Budel is de eerste vegan winkel die niet in de Randstad is gevestigd, of überhaupt in een stad. Je vind de winkel in een authentieke molen in het dorp Budel.

Hopelijk komen daar binnenkort nog wat grotere vegan supermarkten bij in Nederland, want hoewel het aanbod van plantaardige producten in de reguliere supermarkt het afgelopen jaar zo ongeveer is verdubbeld, is het toch wel handig shoppen als je zeker weet dat alles 100% plantaardig is.

Willicroft

Het is niet de eerste keer dat Amsterdam het nieuws haalt op het gebied van vegan food. Vorig jaar opende in het centrum, op de Spiegelgracht, de eerste vegan kaaswinkel: Willicroft. Naast een eigen aanbod van het gelijknamige vegan kaasmerk vind je hier ook andere vegan kazen, zoals die van Max & Bien die dit jaar nog de vegan award voor beste vegan onderneming wonnen. Zij staan overigens ook in het boek hetkanWEL.

Zou jij een vegan supermarkt bij jou in de buurt willen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Over de schrijver

2 gedachten over “Amsterdam krijgt vegan supermarkt”

  1. Ik zou het een verademing vinden om niet continu geconfronteerd te hoeven worden met de geur van dode dieren en al die producten die zuivel of dieren bevatten.
    Ik kocht laatst bobotie van knorr en dacht dat ik hem met vega gehakt en vegan room wel vegan kon maken.
    Bleek dat de saus en kruidenmixen gebasseerd zijn op kip…
    Als er een vegan supermarkt bij mij in de buurt komt ga ik zeker daar naar toe.

Reacties zijn gesloten.