Amsterdamse bomen krijgen een tweede leven in hun eigen stad

Mijn straat in Amsterdam heeft het afgelopen jaar een grondige opknapbeurt gehad. Ondergrondse leidingen werden vervangen, parkeerplekken voor auto’s moesten ruimte maken voor fietsen, er kwam meer groen en overal kwamen rode klinkers te liggen, ook op de stoep. Kortom: je leeft een half jaar in een soort opengebroken steppelandschap, maar dan heb je ook wat. Het ziet er prachtig uit. Er is alleen één dingetje: om dit voor elkaar te krijgen, moesten wel eerst de bomen gekapt worden.

Decennia oude iepen

Eerlijk is eerlijk: ‘onze’ iepen bleken na al die jaren al lang niet meer zo diepgeworteld te zijn als voorheen. Een storm van een paar jaar geleden had een paar stevig uitziende exemplaren met wortel en al omvergeblazen en tegen een gevel geparkeerd. Er zaten dus al een tijdje een aantal ‘gaten’ in het straatbeeld. Bovendien werden de bomen keurig vervangen door jongere exemplaren. Plantanen dit keer. Maar wat gebeurt er nou eigenlijk met het hout van ‘onze’ bomen?

Houten producten van je eigen bomen

Een buurvrouw wist me te vertellen dat het hout van onze omgekapte bomen zou worden verwerkt in nieuwe attributen voor in onze straat. Zo staat er sinds kort een enorme (nog niet gevulde) plantenbak op de hoek. Verder is er een buurtboekenkast geplaatst, die gemaakt is van ‘ons’ iepenhout.

Bomen

Stadshout

Bij nader onderzoek blijkt dit geen uitzondering te zijn. Amsterdams hout wordt circulair, las ik deze week nog op de site van OneWorld. Bomen hebben recht op een mooi en lang leven, maar moeten soms nou eenmaal gekapt worden. Tot voor kort verdwenen deze bomen in de versnipperaar, maar tegenwoordig worden ze door Stadshout verwerkt tot iets nieuws.
Stadsbomen verzamelen in hun leven vele verhalen en aanbidders, is te lezen op de website. Bovendien leveren oude bomen het mooiste hout. Stadshout gebruikt dit hout om op duurzame wijze iets nieuws van te maken. En dat nieuws komt dan vaak terecht op de plek waar de boom oorspronkelijk stond. Denk bijvoorbeeld aan een bankje, een picknicktafel, een plantenbak, een hek of -zoals in ons geval- een boekenkast.

15% minder houtimport naar de stad

Vorig jaar verwerkte Stadshout nog 200 bomen uit de stad, maar er zijn plannen om op te schalen naar 2.000 bomen.  En waarom niet? Nieuwe spullen maken van oud stadshout is tenslotte vele malen beter voor het milieu dan het verbranden van het hout of het composteren. Bovendien hoef je het benodigde hout op deze manier niet ergens anders vandaan te halen. Dat scheelt ook weer aan vervoer en CO2 uitstoot. Von Schulz van Stadshout zegt hierover tegen OneWorld: “Als we al het hout uit Amsterdam gebruiken, dan wordt zo’n 15% van de houtimport naar de stad onnodig. Hout dat nu uit Noorwegen, de Baltische Staten of Rusland moet komen.”

De stadsplank

Stadshout is overigens niet de enige organisatie die zich inzet om duurzame producten te maken van hout uit je eigen stad. Ook Hout van je stad maakt spullen van het hout aan de stad. Denk hierbij aan de stadsplank (een snijplank), maar ook houten kratten voor op de fiets, eettafels en de timberring.  De stadsplanken zijn niet alleen in Amsterdam te koop, maar ook in Almere en Rotterdam, natuurlijk allemaal gemaakt van stadshout.

Over de schrijver