Klimaatstraat imponeert met flinke CO2 reductie

Foto: Klimaatstraat

De ondernemers van de Utrechtsestraat in Amsterdam hebben de handen ineengeslagen om hun straat duurzaam te maken. In de pilot ‘Utrechtsestraat Klimaatstraat’ zijn de afgelopen twee jaar al twintig duurzame initiatieven ontplooid die hebben geleid tot een flinke CO2-reductie.

In de straat wordt op dit moment dankzij het Klimaatstraat-project jaarlijks 8 procent op energieverbruik bespaard. Ook wordt er 10 procent van de benodigde energie zelf duurzaam opgewekt.

Airco’s en oplaadpunten

De pilot heeft zich vooral gericht op samenwerking tussen ondernemers en de bewustwording over duurzaamheid. “Vroeger zette ik de airco voor de avonduren in de middag alvast aan. Nu ik weet wat dat kost en hoeveel energie het verbruikt, doe ik dat niet meer,” aldus Jan Louman van café De Biecht.

Van de 113 winkels werken 40 ondernemers mee aan het duurzame initiatief. Er zijn al verschillende initiatieven uitgevoerd, zoals plaatsing van energiebesparende lampen, LED verlichting en slimme energiemeters. Ook is er een afvalbak geplaatst die vuil comprimeert door middel van zonne-energie én zijn er twee parkeervakken met elektrische oplaadpunten geplaatst.

De Klimaatstraat is hard op weg om in de toekomst 36 procent energie te besparen, wat neer komt op 1230 ton CO2 per jaar. Daarnaast heeft de straat een potentie om 46 procent van de energie duurzaam op te wekken. De duurzaamheid zal verder doorgevoerd worden in de winkels, restaurants en cafés, maar ook in de openbare ruimte en de logistieke processen.

Internationale belangstelling

Het project is niet onopgemerkt gebleven: ondernemers uit België, Frankrijk, Singapore, Korea en Japan hebben al interesse in de pilot Klimaatstraat getoond.

Foto: Yulia Yushchik

Lees ook:
Groene stroom ook rechtse hobby
Zuivere koffie op de Koffiekop Top
Winkeliers bundelen bevoorrading en maken binnensteden schoon

1 reactie op “Klimaatstraat imponeert met flinke CO2 reductie”

  1. Vreemd dat in 2010 de nul meting is gedaan, terwijl het projekt in 2008 is gestart. Drie jaar geleden, terwijl hier 2 wordt genoemd. Zou nu de besparing 24% zijn??

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020