Zelfgemaakte ananaslikeur, gemaakt van leftover ananas en vanille

ananas
Ananas infusion. Foto: eigen archief.

Sommige van jullie weten dat ik het enorm leuk vind om te experimenteren met afval en drank. Veel van ons ‘afval’ is namelijk helemaal geen afval. Het bevat smaak en kleurstof. Zoals bijvoorbeeld de kern van een ananas. Je snijdt het standaard er uit, omdat het niet op te eten is, maar onbruikbaar? Dat is het allerminst. Vandaag heb ik daar een recept voor, ik ga namelijk een ananas infusion maken met een gebruikt vanille stokje.

Infusion van ananas en vanille

* Deze tip heeft Nederlandse ondertiteling. Deze is te activeren door op het filmpje te klikken, deze af te spelen in YouTube en op het knopje te drukken dat naast het knopje van het geluid zit.

Ingrediënten:
– leftover ananas (zoals de kern)
– een leftover vanille stokje
– fles vodka/gin

How to? 
Voor de mensen die een ananas kopen, die komen op het punt dat ze hem zelf moeten snijden. Hoe je dat doet? Dat zie je door op deze link te klikken: ananas snijden. Op een gegeven moment kom je op het punt dat je de kern van de ananas over houdt. Dit is niet lekker om te eten, want het is de oorspronkelijke wortel geweest en heeft weinig vruchtvlees. Toch zit dit vol met smaak en kleurstof, waardoor het zonde is om weg te gooien. In de tip van vandaag gaan we dit op sterke drank zetten en zo creëren we een heerlijk likeurtje te krijgen.

Wat je namelijk doet is het volgende. Je snijdt de kern van de ananas in kleinere stukjes, zo ongeveer 1 bij 1 cm. Deze doe je in een weckpot en daarbij voeg je voor de smaak een gebruikt vanillestokje. Schenk een hele fles gin of vodka (of brandewijn, alleen is de smaak hiervan wel een stuk aanweziger) en laat dit vervolgens minimaal twee weken staan.

Voor een intensere smaak laat je de weckpot langer staan, maar na twee weken is veel van de smaak van de vanille en de ananas al in de drank getrokken. Zeef het mengsel wel alvorens te drinken.

Serveer de ananaslikeur lauw of ijskoud. Dit is geheel naar eigen wens. En geniet vooral van dat kleine beetje afval dat je aan het drinken bent!

Deze tip is afkomstig van Waste Watchers NL. Elke woensdag plaatst  een nieuwe tip op zijn Youtube kanaal, toepasselijk genaamd “Wasteless Wednesday”. Luttikhold vindt dat in de wereld van morgen geen plaats meer is voor voedselverspilling, en verzamelt daarom zo veel mogelijk tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Wil je op de hoogte blijven van zijn acties? Volg Waste Watchers via facebook of abonneer je op het Youtube kanaal van Wasteless Wednesday.

Over de schrijver

1 reactie op “Zelfgemaakte ananaslikeur, gemaakt van leftover ananas en vanille”

  1. Pingback: Zelfgemaakte ananaslikeur, gemaakt van leftover ananas en vanille | Nieuwe Aarde

Reacties zijn uitgeschakeld.