Ananas-extract als ontstekingsremmer bij artrose en meer

Courtney CollisonAnanas wordt al van oudsher in Zuid-Amerika gebruikt bij maag- en darmproblemen en ontstekingen. Nu blijkt een extract uit deze vrucht, bromelaïne genaamd, ook een krachtige ontstekingsremmer te zijn, een pijnstiller, een oppepper van het immuunsysteem en te werken tegen micro-organismen.
Bromelaïne wordt gewonnen uit de stengels en het sap van de ananasplant (Ananas comosus). Het is een mengsel van enzymen die eiwit verteren. Tot dusver werd algemeen aangenomen dat de meeste enzymen die je binnenkrijgt worden vernietigd door maagsappen. Maar nieuw onderzoek bevat aanwijzingen dat een groot deel intact blijft, waardoor het enzym ook buiten het spijsverteringskanaal zijn werking heeft.
Artrose
Uit een van de onderzoeken bleek bromelaïne, vanwege zijn ontstekingsremmende werking nuttig tegen artrose. Een onderzoek onder 90 patienten liet bijvoorbeeld zien dat een enzymsupplement met onder andere bromelaïne, even goed de pijn en gewrichtsstijfheid verbeterde als het gangbare medicijn diclofenac. Bovendien werd het supplement door de patiënten beter verdragen. (1) In een ander onderzoek verminderde de stof eveneens zwellingen in de gewrichten, wanneer het werd toegevoegd aan de gangbare medicijnen.
Luchtwegen
Ook heeft bromelaïne zich bewezen als middel tegen ontstekingen aan de luchtwegen en slijmvliezen. Zo verdween de ontsteking bij 85 procent van de patiënten volledig, tegenover 45 procent in de controlegroep. Onderzoeken bij dieren wijzen ook uit dat het middel luchtwegreacties en de gevoeligheid voor irriterende stoffen verminderde. (2)
Chronische darmontstekingen
Daarnaast is bromelaïne veelbelovend in de behandeling van chronische darmontstekingsziekten. De productie van enzymen die een rol spelen bij ontstekingen werd sterk verminderd door het middel, zo bleek uit onderzoek op dikkedarmweefsel van 51 patienten. (3)
Bij twee patiënten die niet reageerden op de conventionele behandeling werd zelfs een snelle verbetering van hun symptomen gezien wanneer ze bromelaïne innamen naast hun gangbare medicijnen.
Zwellingen na operatie
Een andere toepassing van bromelaïne kan zijn als pijnstiller en ter vermindering van zwellingen bij operaties. In een gecontroleerd onderzoek van 60 patiënten die geopereerd waren aan botbreuken bleek een combinatie van bromelaïne met trypsine en rutine beter de zwellingen na de operatie te bestrijden dan de standaardmedicijnen. Ook bleek het preparaat pijnstillend te werken. Andere onderzoeken geven aanwijzingen dat dit ook geldt voor zwellingen na het trekken van tanden of kiezen.
Slotsom
Zeker wanneer je al andere medicijnen gebruikt is het aan te raden om een arts raad te plegen alvorens bromelaïne te gebruiken. De stof heeft namelijk mogelijk een effect op de werking van bloedverdunners en antibiotica.
Ondanks dat er meer onderzoek nodig is naar de werking van bromelaïne alleen, niet gecombineerd met andere stoffen, is het een waardevol supplement bij een breed scala aan aandoeningen.
Het kan dus geen kwaad dit supplement waarmee de oude zuid-amerikanen al van hun kwalen afkwamen, eens wat serieuzer te bekijken.
In het meinummer van Medisch Dossier lees je meer over hoeveel je van bromelaïne kunt nemen bij verschillende aandoeningen. Bekijk hier de inhoud van het meinummer van Medisch Dossier.
Of neem vrijblijvend een proefabonnement op Medisch Dossier
Volg Ode ook op Twitter of Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode en ontvang drie nummers voor maar € 15,-
Foto: Courtney Collison, Flickr.com
Bronnen: 1, 2, 3

Over de schrijver