We zijn massaal op zoek naar ander werk, maar wat willen we echt?

Het is de afgelopen tijd het onderwerp van gesprek: “ga jij alweer naar kantoor”? Zo moeilijk als het was om te wennen aan het thuiswerken, zo lastig is het nu voor veel mensen om weer terug naar kantoor te gaan. We zijn en blijven nou eenmaal gewoontedieren, maar ligt hier ook een onderliggend gevoel van het verlies van vrijheid onder, dat ons doet twijfelen? Of het besef dat we eigenlijk niet meer terug willen naar onze oude baan vol haast en stress? Het is duidelijk dat een groot aantal mensen op zoek is naar een andere manier van werken. Tijdens de Anders Werken Maand gaan we daar naar op zoek.

“Ik zou zo graag weer gewoon in de kroeg of strandtent willen werken”, verzuchtte een vriendin een tijdje geleden. Ze heeft een impactvolle baan, die voor de coronacrisis bestond uit reizen, congressen bezoeken en samenwerken met verschillende organisaties, maar in de afgelopen jaren was gereduceerd tot een plekje aan de lopende band van een vergaderfabriek. Een kleine pauze om te plassen, koffie te halen of even een wandelingetje te maken, zat er zelfs niet in. Laat staan dat ze tijd had om een keer ergens wat langer over na te denken Haar droombaan was een deceptie geworden.  

Ons leven op z’n kop

En zij is niet de enige voor wie het werkende leven in de afgelopen twee jaar volledig op z’n kop stond. De een denderde door en werkte zich online een slag in de rondte. De ander had tijd om stil te staan hoe het werk je leven beïnvloedt. In positieve en negatieve zin. Vragen werden gesteld zoals: waar wil ik werken? Hoeveel behoefte heb ik aan menselijk contact? En welke bijdrage wil ik leveren aan de samenleving? En de hamvraag, hoe past mijn huidige baan in dat plaatje? Dat zorgde ervoor dat mensen massaal gingen nadenken over wat ze echt willen en nu alle maatregelen weer losgelaten zijn, lijkt het alsof we weer opnieuw kunnen kiezen. In de Verenigde Staten leidt dat tot The Great Resignation, waarbij werknemers massaal van baan wisselen. Daarnaast zijn er ook ontzettend veel mensen die van plan zijn om op korte termijn van baan te wisselen. In de UK 32% en in Brazilië zelfs 49%. Terug naar het ‘oude’ normaal zit er dus waarschijnlijk niet in, maar wat gaan we anders doen?

Thuiswerken kan

Hybride werken lijkt het toverwoord, want we hebben toch ook genoeg van het thuiswerken? Dat leek zo te zijn, maar in Trouw stond, dat mensen wel riepen dat ze terug wilden naar kantoor, maar nu puntje bij paaltje komt, dat eigenlijk helemaal niet zien zitten. Ook al dachten ze tijdens de lockdowns dat kantoor de hemel was. Daar zitten natuurlijk praktische bezwaren achter, want wie past er op de kinderen of laat de hond uit als je op kantoor zit? En ook reizen naar kantoor voelt ineens als verspilling van tijd. Waarom ergens heen gaan, als het online ook kan? Dat thuiswerken bevalt de meeste mensen dus eigenlijk toch best goed. (Al las ik een artikel op Times.com dat had onderzocht dat specifiek witte mannen het liefste weer gewoon terug naar kantoor willen, maar dat terzijde). En het kan ook, want hebben we niet bewezen dat we prima vanuit huis kunnen werken? Maar als je bedenkt dat zo veel mensen op zoek zijn naar ander werk, maakt het ons dan gelukkig?

Maar wat willen we echt?

De vraag of je werk je gelukkig maakt, gaat veel verder dan de vraag of je hybride wil werken? Of op kantoor. Of thuis. Het gaat denk ik om het gevoel van vrijheid, van zingeving en de keuze om onze tijd een beetje zelf te kunnen inleven. Het tegenovergestelde van geleefd worden. Steeds vaker spreek ik mensen, die iets willen doen waar we niet voor gestudeerd hebben, gewoon omdat ze het leuk vinden. Menselijk contact mogelijk maakt of minder stress oplevert, maar het kiezen voor iets anders, betekent ook het oude loslaten. En hoe doe je dat? Hoe organiseer je je leven als je minder gaat verdienen? Of juist vaker weg bent bij je familie? Wat vind je echt belangrijk? Dat is best lastig te bepalen en soms ook een beetje eng.

De Anders Werken Maand

De komende weken gaan we extra aandacht besteden aan mensen die op een andere manier werken. En dan bedoelen we niet dezelfde baan, anders ingevuld, maar mensen die het roer volledig omgooiden. Huis en haard te verkochten om te wonen en werken als nomaden, door zich te laten omscholen, er bewust voor kiezen om een stapje terug te doen of toch vol voor die carrière te gaan. We hopen dat jullie die zoektocht van ons willen volgen. Dat kan door je via deze link in te schrijven en dan ontvang je elke donderdag een speciale nieuwsbrief. Die gewoon weer stopt aan het einde van de maand.

Over de schrijver

1 reactie op “We zijn massaal op zoek naar ander werk, maar wat willen we echt?”

  1. Aardig onderwerp om op te focussen, ben benieuwd wat de hetkanwel take daarop is. Kleinigheidje, Time is zeker niet de Times – het gelinkte artikel is Time, maar de link tekst zegt Times.

Reacties zijn uitgeschakeld.