Anders wonen: de stad uit, de natuur in en in een community

Sinds het uitbreken van de coronapandemie zijn we massaal thuis gaan werken. Als gevolg hiervan zie je dat grote bedrijven in de Verenigde Staten hun dure kantoorpanden in de grote steden verkopen, zo berichtte NOS-correspondent Lucas Waagmeester gisterochtend op NPO Radio 1. Ook de werknemers verlaten de grote en vooral dure steden, op zoek naar meer ruimte en rust voor minder geld. Een zelfde trend zie je hier in Nederland: we willen anders wonen.

De stad uit, de natuur in en samen

Zo kopte het Parool twee weken geleden nog dat Amsterdammers de stad massaal verlaten voor de rust op het platteland. Ook bij hetkanWEL zien we die wens groeien. Maar liefst 62,8% wil serieus anders wonen, zo blijkt uit ons onderzoek onder 2.347 van onze lezers. En ook daar trekt de ruimte en het groen van het platteland, want 77,4% van de ondervraagden wil meer natuur om zich heen en 70,4% wil duurzamer wonen. Ook de sociale isolatie tijdens de lockdown en het gevoel van eenzaamheid speelt een rol bij onze woonwensen. 38,2% geeft aan het liefst in een community te willen wonen. Van de deelnemers aan ons onderzoek werkt 27% volledig vanuit huis, terwijl 30,7% dat combineert met werk buitenshuis, zoals  bijvoorbeeld op een kantoor.

Anders Wonen maand

Tijdens de Anders Wonen maand, die we in samenwerking met Triodos Bank organiseerden, lieten we zien wat de opties zijn om anders te wonen. We spraken met woonpioniers, die in een camper, tiny house, pipowagen of yurt zijn gaan wonen. Mensen die samen een boerderij hebben gekocht of hun eigen huis van hout bouwden in een groene oase. En we hielden je op de hoogte van nieuwe initiatieven, zoals The Substitute, die duurzame interieur ontwerpen op de kaart wil zetten en zo de strijd tegen fast furniture wil aangaan. Als je alle verhalen die deze maand voorbij kwamen nog eens op je gemak wilt terug lezen, kan dat natuurlijk. We hebben ze hier verzameld.

Workshops en masterclasses

We waren deze Anders Wonen maand niet alleen bezig met interviewen, researchen en schrijven, maar organiseerden ook verschillende online masterclasses. Zo vertelde Marjolein Jonker, alias Marjolein in het Klein, over wonen in een tiny house, wat daarbij komt kijken en waar je aan moet denken. Mocht je die gemist hebben, dan kan je die terugkijken via onze kersverse shop die sinds vandaag online staat. Ook Dirk Bugter, financieel adviseur bij Triodos Bank, gaf twee online workshops voor hetkanWEL. Zijn verhaal en de antwoorden op de vragen die aan bod kwamen, kan je hier terug lezen: 5 tips om je eigen woondroom te financieren. En ten slotte gaven Bouke & Iris, alias Het Bewuste Stel, ons via Insta Live een rondleiding door hun zelfgebouwde tiny house waar ze sinds kort in wonen.

E-book hetkanWEL Anders Wonen

We hebben deze maand ook een primeur. Na ons boek, dat eind oktober bij uitgeverij Brandt verscheen, hadden we de smaak te pakken. Als kroon op de Anders Wonen maand verschijnt vandaag ons eerste e-book HetkanWEL Anders Wonen van 74 pagina’s. Voor dit e-book reisden we kriskras door Nederland om ons te laten inspireren door projecten als Kleinhuizen, Peel Natuurdorpen, Olstergaard en levend bouwen. Naast de persoonlijke verhalen, feiten en het Anders Wonen ABC, vind je in dit e-book ook prachtige foto’s van Marie van der Heijden en praktische tips van experts over het verduurzamen van je interieur en het zetten van de eerste stappen op weg naar jouw anders wonen droom.

We willen je graag heel erg bedanken voor je enthousiasme over deze maand. Daar worden we altijd heel erg blij van bij hetkanWEL. Blijf ons vooral je verhalen sturen, want de Anders Wonen maand is over, maar we blijven natuurlijk regelmatig met heel veel plezier woonverhalen publiceren.  

In mei gaan we de strijd aan tegen plastic en staat in het teken van plasticvrij leven. Volgende week meer informatie hierover. 

Over de schrijver

1 gedachte over “Anders wonen: de stad uit, de natuur in en in een community”

  1. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d certainly donate to this
    superb blog! I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account.
    I look forward to brand new updates and will talk about this site with my Facebook group.

    Chat soon!

Reacties zijn gesloten.