Anders Wonen: hoe organiseer je dat?

Zit jij nog lekker in je huis? Of droom je van een plek in het groen? Een tiny house, een zelfvoorzienend huis of een woongemeenschap met meer sociale contacten? Een plek waar je je woonlasten verlaagt en je ecologische footprint verkleint. Steeds meer mensen willen op een andere manier wonen, maar waar begin je? Tijdens de workshop Anders Wonen: hoe organiseer je dat? helpen we je op weg.  
Wat je idee voor de toekomst ook is, het begint altijd met een goed plan. Hoe je zo’n plan kan maken, bespreken we in de workshop die we met Triodos Bank organiseren. Triodos Bank ondersteunt dagelijks woonpioniers bij het realiseren van hun woondromen en zij weten als geen ander hoe zo’n proces gaat. Dirk Bugter is hier als hypotheekadviseur bij Triodos Bank betrokken bij en geeft de workshop en begeleidt particulieren en groepen mensen die zelf willen (ver)bouwen.

Anders Wonen: hoe organiseer je dat?

“Er is in Nederland veel woningnood. Tegelijkertijd willen mensen duurzamer wonen. Dat kan goed samengaan, want veel mensen willen graag samen met anderen wonen. Ze verbouwen bijvoorbeeld leegstaande panden, gebouwen die eerste een andere functie hadden, of gaan met een groep samenwonen in een boerderij waar vroeger maar één familie woonde.”
“De collectieve projecten zijn vaak heel verschillend. Zo zijn er families waarbij meerdere generaties onder één dak wonen in een zogenaamde kangaroewoning. Er zijn groepen jonge senioren die samen oud willen worden en collectief zorg willen inkopen. Twintigers en dertigers die alleen samen met anderen een huis kunnen kopen omdat ze het anders niet kunnen betalen. Of meerdere gezinnen, die samen willen wonen in een gemeenschap.”

Afhaken als het concreet wordt

“Als dit soort plannen ontstaan, is er in het begin vaak heel veel enthousiasme. Maar als het plan concreet wordt en mensen tijd en geld moeten gaan investeren, stranden er ook weer veel projecten. En dat is logisch. Je gaat een avontuur aan waarin je moet investeren zonder dat je garanties hebt. Je weet nooit of het gaat lukken. Dat is een risico, dat niet iedereen bereid is om te nemen.”
Voor dit soort vernieuwende woonprojecten heb je een lange adem nodig. Je moet kunnen omgaan met onzekerheid, de administratieve kant, met gemeenten die aan regels gebonden zijn en natuurlijk met het begeleiden van de bouw. Het is echt pionieren.”

Wij denken mee. Net als steeds meer gemeenten.

“Wij denken als bank graag mee hoe we projecten van de grond kunnen krijgen. We zien ook dat gemeenten steeds vaker bereid zijn om een risico te nemen. Zij zien ook dat er heel veel initiatieven zijn, die niet alleen duurzaam zijn, maar ook woningnood kunnen oplossen.”

De volledige vrijheid in Almere

“In Oosterwold bij Almere is er bijvoorbeeld een woonwijk waar iedereen zelf zijn huis mocht ontwerpen en bouwen. Het resultaat is wisselend succesvol. Sommige huizen zijn prachtig, gebouwd van bijzondere materialen zoals stro, autobanden of zeecontainers. Maar er zijn ook huizen van hele goedkope materialen en dat zie je echt. Bijvoorbeeld een bouwpakket uit Tsjechië dat je zelf in elkaar moet schroeven, maar ook deze zijn heel energiezuinig.”

Tiny houses op grond van de gemeente

“Ook de gemeente Aarle-Rixtel zette een gedurfde stap. Zij hadden een stuk grond waar niets mee gebeurde en dat hebben ze voor 10 en 15 jaar op basis van erfpacht beschikbaar gesteld voor 10 Tiny Houses. Ze hebben een kleine infrastructuur aangelegd voor riolering en afvoer en nu wonen daar jonge mensen.”

Een project met een lange adem

“Een ander goed voorbeeld vind ik de drijvende woonwijk Schoonschip in Amsterdam. Het duurde 10 jaar om dit project te realiseren. Door de inzet en het doorzettingsvermogen van een hele grote groep trouwe mensen is het gelukt, ondanks alle hobbels die de initiatiefnemers moesten nemen. Het was echt een project met een lange adem, maar ze hebben ervoor gestreden en het resultaat is geweldig.”

Vernieuwende projecten leveren nieuwe kennis

“Voor ons was Schoonschip ook een lastig project, omdat de woningen op het water liggen en niet op een stuk grond dat eigendom is. En een aantal van de boten waren gesplitst, maar deelden bijvoorbeeld wel voorzieningen, zoals een warmtevoorziening of een wasmachine. Dat maakte het heel interessant, maar ook ingewikkeld. Wat doe je bijvoorbeeld als iemand gaat verhuizen? Of komt te overlijden? Dat moesten we allemaal uitdenken en vastleggen. Maar nu weten we dat en hebben we al die kennis, die we weer bij andere projecten kunnen gebruiken. Daarom zijn we altijd bereid om veel tijd in dit soort projecten te investeren.”

Schrijf je in voor de Anders Wonen Workshop

Loop jij rond met een idee voor een Anders Wonen project en ben je op zoek naar tips over hoe je het beste kunt beginnen? Schrijf je dan in voor de Workshop Anders Wonen; hoe organiseer je dat? Tijdens de workshop loop je alle fasen van het realiseren van je woondroom door: van idee tot uitvoering.
Op 31 maart en 6 april organiseren we de workshop Anders Wonen: hoe organiseer je dat? van 16.30 tot 18.00 uur live. Hiervoor is een wachtlijst waar je je voor kunt aanmelden. Op volgorde van aanmelding nodigen we mensen uit voor deze twee bijeenkomsten. Kijk voor meer informatie op onze speciale Anders Wonen Maand pagina.
Kun je niet op dit tijdstip, of zit de workshop Anders Wonen: hoe organiseer je dat? al vol, dan ontvang je automatisch de opname van de workshop, die je op elk gewenst moment kunt bekijken. Na 6 april ontvang je ook een email met een link om je in te schrijven voor een Q&A over jouw specifieke idee voor een particulier of een collectief project. Hiervoor zijn er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Over de schrijver

1 reactie op “Anders Wonen: hoe organiseer je dat?”

Reacties zijn uitgeschakeld.