Deze voedingsstoffen helpen om microkankers in je lijf op te ruimen

Angiogenese. Bron: Enzymologic, Flickr
Angiogenese. Bron: Enzymologic, Flickr

Kunnen we kanker bestrijden met eten? Volgens de Amerikaanse onderzoeker William Li wel. Hij Li doet met zijn Angiogenesis Foundation onderzoek naar het effect van voeding op het ontstaan en voorkomen van kanker.

Een belangrijke reden waarom kanker zo vaak fataal uitpakt, is dat wanneer het wordt vastgesteld, de ziekte vaak vergevorderd is. Dan is het nog maar moeilijk te genezen. Gezwellen kunnen blijven groeien door angiogenese, aanmaak van nieuwe bloedvaten. Er zijn echter voedingsstoffen die de bloedtoevoer naar kankergezwellen belemmeren. Hierdoor kunnen ze niet of veel minder snel groeien. We hebben het dan wel over de microscopisch kleine tumoren die iedereen heeft, dus kanker in een embryonaal stadium. Je leest het goed: iedereen heeft microscopisch kleine tumoren. Ter geruststelling: dat mag dan zo zijn, maar er zijn ook heel veel etenswaren die helpen bij de bestrijding van deze microtumoren.

Microscopisch kleine gezwellen ontstaan omdat onze cellen soms fouten maken. Hoewel ons lichaam zich verbazingwekkend goed gezond kan houden, kan er vrij gemakkelijk een mogelijk gezwel ontstaan. We hebben namelijk 50 triljoen cellen in ons lijf, een foutje is dus zo gemaakt. Gelukkig ruimt ons afweersysteem normaal gesproken foute cellen snel op. We kunnen onze voeding zodanig afstemmen, dat we het opruimende vermogen van ons lichaam optimaliseren. Als je ook maar een paar van de vele “Angio Foods” in je maaltijden stopt, is het effect er al. Voor alle duidelijkheid: Dr. Li zegt niet dat je kanker kunt genezen met een gezond dieet of dat je als je de juiste dingen eet nooit kanker zult krijgen! Hij wijst er alleen op dat een gezond eetpatroon kan helpen om gezond te blijven en wat de principes erachter zijn. En hij probeert uit te vinden welke voedingsstoffen het meest helpen.

Microtumoren en angiogenese

Gezonde weefsels bevatten vele natuurlijke kankerremmers die het moeilijk maken voor microscopische kankers om te groeien. Belangrijk in dit proces zijn moleculen die de groei van bloedvaten remmen (angiogenesis inhibitors).

Angiogenesis (bloedvatgroei) treedt op als ons lichaam nieuwe bloedvaten aanmaakt, bijvoorbeeld als je spieren groeien, een vrouw zwanger raakt of een wond geneest. Tumoren kunnen dit proces kapen door zelf een bloedtoevoer te scheppen. Gelukkig bevatten heel veel voedingsmiddelen kankerremmers die ons lichaam versterken. Deze moleculaire bloedvatgroeiremmers zitten in vele vruchten, groenten, kruiden en specerijen. Dr. Li noemt deze “Angio Foods.”

Voorbeelden van Angio Foods zijn:

* Verschillende soorten harde kaas, zoals Goudse, Edammer, Emmentaler en Jarlsburger. Deze bevatten een type vitamine K genaamd K2 (menaquinonine) dat anti-angiogeen is, maar ook direct kankercellen doodt. Uit onderzoek blijkt dat als je maar twee plakjes dagelijks ervan eet, het je kans op kanker doet dalen, inclusief longkanker. K2 beschermt ook je hart doordat het aderverkalking voorkomt. Veel onderzoeken die dit volgens William Li bevestigen zijn gehouden in Europa, waar iedereen veel kaas eet.
* Mensen met lactose-intolerantie kunnen K2 ook aantreffen in het donkere vlees van kip zoals in dijbeenvlees en drumsticks.
* De allerbeste K2 bron is echter natto, gefermenteerde sojabonen. Het ruikt naar oude sokken en de smaak is…bijzonder. Maar gekruid met azijn en versgeraspte Sichuanpeper is het waarschijnlijk te doen.
* Donkere bessen
* Paksoi
* (Laurier)drop
* Kurkuma
* Nootmuskaat
* Artisjok
* Lavendel
* Pompoen
* Zeekomkommer
* Tonijn
* Chocolade
* Olijfolie.

Hier vind je een uitgebreidere lijst met huis- tuin- en keukeningrediënten die kankerremmende eigenschappen hebben.

Andere tips van Dr. Li:

* Kies bewust. Red Delicious en Granny Smith-appels hebben tweemaal zoveel kankerwerende eigenschappen dan Fuji of Golden Delicious-appels. San Marzano tomaten worden alleen zongerijpt geoogst en hebben meer kankerwerende eigenschappen andere tomatensoorten. Druiven uit koele klimaten zijn kankerwerender dan die uit warmere gebieden.
* Eet kiemgroenten. Broccolikiemen bevatten nog meer kankerwerende stoffen dan gewone broccoli.
* Haal je theezakje heen en weer in je kopje, dan komen er meer kankerwerende stoffen vrij.
* Stoom of roerbak je groenten. Rauwe tomaten zijn gezond, licht gebakken in olijfolie nog gezonder
* Kauw op bladgroenten. Dan komen enzymen vrij die kankerwerende moleculen diep in de blaadjes activeren.
* Eet gefermenteerde soja zoals miso, natto en tempeh, dat bevat vier keer zoveel kankervechters dan gewone sojabonen.
* Eet 1 kankerremmer per maaltijd. Met drie maaltijden per dag zijn dat er meer dan duizend per jaar.

William Li hield in 2010 een spraakmakende lezing op de TED conferentie: “Kunnen we met eten kanker uithongeren?”. Bekijk hier de video registratie van zijn lezing:

Bronnen: Ted.com. Angiogenesis Foundation,, Eat to Beat.org

Lees  ook

Broccoli in de strijd tegen huidkanker

De man die zijn eigen kanker aan het genezen is

Veganisten hebben de minste kans op kanker

Over de schrijver

3 gedachten over “Deze voedingsstoffen helpen om microkankers in je lijf op te ruimen”

  1. Pingback: Deze voedingsstoffen helpen om microkankers in je lijf op te ruimen | dalternative

  2. Pingback: Deze voedingsstoffen helpen om microkankers in je lijf op te ruimen | Nieuwe Aarde

Reacties zijn gesloten.