Anne rent 1 jaar lang door heel Nederland op zoek naar zwerfafval

Foto: Annelooptlangzaamhard.nl
Foto: Annelooptlangzaamhard.nl
Iedereen raapt wel eens een leeg plastic flesje van de straat. Maar Anne van Dalen maakt het wel heel bont: zij gaat vanaf 20 september een jaar lang door Nederland al hardlopend zwerfafval opruimen. Ze kwam op haar plan toen ze na een depressie besloot te doen wat ze leuk vind: hardlopen en zwerfafval opruimen.
Van Dalen: “Ik heb me altijd gestoord aan troep op straat. Als ik het opraap en weggooi krijg ik daar een goed gevoel van. Tot vorig jaar had ik een baan waar ik weinig plezier in had, als directiesecretaresse bij een bouwbedrijf. Mede daardoor kwam ik thuis te zitten met een depressie. Nu ga ik doen wat ik leuk vind: hardlopen, zwerfafval opruimen en er over schrijven. Toen ik nog niet aan hardlopen deed zat ik ‘s avonds met chips en cola op de bank, nu weet ik wat ik wil doen met mijn leven.”
Anne van Dalen raakte geïnspireerd door Peter Smith en zijn KLEAN-filosofie. Smith maakte zelf een wereldbol van plastic flesjes die hij samen met anderen in Amsterdam van de straten en uit de grachten raapte. Zijn motto is: Klagen Loont Echt Absoluut Niet (KLEAN). Hij houdt het simpel en zegt: “Ik erger me niet aan zwerfafval, ik raap het op.”
Een jaar lang gaat Van Dalen dus door Nederland rennen. Zij zoekt nog slaapplaatsen en sponsoren. Wil je haar steunen, dan kun je dat aangeven op haar website, annelooptlangzaamhard.nl.
Nog een bijzonder detail: ze zal het hele jaar blootsvoets rennen. Dat heeft niets met milieubewustzijn te maken. Ze ontdekte dat ze niet lekker liep op schoenen. Met blote voeten rennen kan zelfs in de winter, aldus Anne van Dalen: “Het loopt erg lekker, ik ren zo weg. Ik voel alles- zand, steentjes, asfalt. Het is het lekkerste om in de regen op betonplaten te lopen: dan ontstaat een laagje water tussen de ondergrond en je voeten. Net een zacht badje.”
Bron: NRC, Stichting KLEAN, Annelooptlangzaamhard.nl
Lees ook
Doe mee met Nudge en win een Waka Waka Power
Peter Smith reist met wereldbol van 6000 plastic flesjes door Nederland
900 Amsterdammers vissen grote hoeveelheden plastic afval uit Amsterdamse grachten

Over de schrijver

5 gedachten over “Anne rent 1 jaar lang door heel Nederland op zoek naar zwerfafval”

  1. Anne, geweldig!!! wat een positieve draai aan de energie!!! dit heeft Moeder Aarde nodig!! We steunen dit van ganser <3 e bent altijd welkom aan de Javastraat 33 in Winterswijk (Achterhoek)! Groetjes van #DichterbijClown Fleur (Danny Mol).

Reacties zijn gesloten.