Op 21 september gaat Annette Dölle Nederland op ruimen. Maar niet in haar eentje, wij met zijn allen, op dezelfde dag. Het is een project van alle Nederlanders. Wanneer mensen haar succes wensen met het KeepItCleanDay project, zegt ze: ‘jij ook succes met jóuw project hé!’.
Annette Dölle is iniatiefneemster in Nederland van de World CleanUp actie, ontstaan in Estland. Samen met andere landen in West-Europa wordt dat weekend in september heel Nederland opgeruimd, in navolging van Estland, daarna Slovenië en inmiddels zijn er talloze voorbeelden vanuit de rest van de wereld.
Maar, Annette is meer. Ze werkte als coach in de hulpverlening, is docente drama en ze geeft trainingen in groepscommunicatie en teambuilding. Sinds kort is ze sociaal ondernemer. Ze doet mee aan alles wat met positiviteit tot stand komt. Annette gelooft dat je dingen waar kunt maken, als je je ervoor inzet. Je hoeft het alleen maar te doen.
Waar haalt ze haar bevlogenheid vandaan? hetkanWel interviewde haar over haar spirituele drijfveren.
Blogger Roza zoekt voor hetkanWel naar de spirituele drijfveren van groene denkers en doeners. Dit is het achtste interview in de serie. Interviews met Jan Rotmans, Marijke Kuipers, Tom Vroemen, Nils Roemen, Kees Klomp, Marcel Dicke en Martine Vonk publiceerde zij al eerder.
Dragon dreaming
‘Dragon dreaming’ is een theorie van John Croft waarbij je een project vormgeeft in vier fases: wensen, plannen, doen en vieren. Het heet dragon dreaming omdat je probeert de ‘dragons’, problemen op de weg te overkomen in plaats van op de lange termijn baan te schuiven. Annette Dölle: “Wij gebruiken een aantal elementen uit dragon dreaming hier in Nederland bij het organiseren van KeepItCleanDay. Het is een werkwijze die ook veel in eco villages en transition towns wordt gebruikt. Het is een manier waarop je je eigen persoonlijke wens binnen het grotere project ook ruimte geeft. Die wens maak je dan kenbaar aan de groep, die wordt door iedereen gezien. Wij komen als team van KeepItCleanDay Nederland bij elkaar, maar wij hebben ook allemaal een eigen droom of wens. De één wil al het plastic in Nederland verwijderen, de ander is op zoek naar verbinding van mensen. Die diversiteit van wensen is juist heel belangrijk. Dat betekent namelijk dat je op verschillende manieren ergens over kunt denken, maar via het zelfde middel voor elkaar krijgt. Al die wensen samen, maken een collectieve wens: we willen Nederland opruimen. Ik zou het zo mooi vinden als we het meer zouden kunnen vinden met elkaar, mét verschillen.”
Op 24 maart was Annette Dölle bij de CleanUpDay in Slovenië, daar: ‘Ocistimo Slovenia’: “In Slovenië is de actie onder andere dankzij dragon dreaming een groot succes geweest. Slovenië heeft twee miljoen inwoners, waarvan maar liefst 270.000 mee deden aan de CleanUp Day. Nara Petrovic, één van de initiatiefnemers daar, heeft me toen veel verteld over hun werkwijze waardoor ik dat mee kon meenemen naar Nederland. En wij er hier weer onze eigen kleur aan konden geven.”
Persoonlijke wensen
Dat iedereen zijn eigen idee vormgeeft, merkt Annette nu in Nederland bij de verschillende gemeentes die aansluiten bij het initiatief: “Één gemeente combineert KeepItCleanDay met de Dag van de Vrede. Zij denken: je creëert toch ook vrede door voor de aarde te zorgen en met allerlei mensen samen te komen? Ik vind dat het allermooist: dat mensen die vrijheid durven nemen, dan kan het project een stukje van jezelf zijn.”
De persoonlijke wens van Annette met het Keep It Clean Day project is als volgt: “Ik doe mee omdat dit een wereldwijd ding is. Je hebt de aarde en daarboven is een heel netwerk. Er is een heel concreet ding aan de hand, namelijk: opruimen. Maar juist het feit dat we dat met elkaar doen, verbonden zijn met verschillende landen, dát vind ik pas bijzonder. Ik dacht: dit moeten wij in Nederland ook hebben! Iedereen zei tegen me: we zijn al schoon. En dat vond ik eerst zelf ook. Hier hoef je zoiets eigenlijk niet te doen. Dus ik heb het ‘Keep It Clean Day’ genoemd. In alle andere landen die meedoen met de World CleanUp begonnen ze met ‘Mapping the waste’. Maar wat we hier doen is meer symbolisch een ‘Mapping the heart’. Laten we op zoek gaan naar ons eigen hart, naar manieren van met elkaar omgaan en de ruimte die we om ons heen hebben. Die actie in ons hele land, toewerkende naar 21 september, is het opruimen van zoveel meer.
Mensen zeggen wel eens: als je huis schoon is, heb je een schoon hart of een schoon hoofd. Dat kun je ook naar een heel land trekken denk ik. Je kunt ook verbinding vinden in: met de hele wereld een boek schrijven, dat we allemaal één bladzijde doen. Als je naar anderen kijkt, kun je beter naar jezelf kijken. Net als dat je op reis bent: dan kom je er altijd achter wat Nederland voor een plek is.”
World CleanUp en spiritualiteit
Toen Annette in januari de persconferentie over de World CleanUp in Estland bezocht, merkte ze dat er een stukje spirituele energie opnieuw in haar wakker werd: “Spiritualiteit was een element dat op de conferentie aanwezig was. Er was elke ochtend een yogales en we
hebben samen met honderd vijftig mensen staan zingen bij het afscheid. Maar niemand zei er iets over, het wás er gewoon. Als ik met mensen daar sprak, waren we daar allemaal om met zijn allen plezier te maken. Je hoefde het niet over een diepere laag te hebben met elkaar. We zijn toen ook met een hele groep de natuur ingegaan. Ik hoorde dat in Estland er de minste mensen zijn die naar de kerk gaan. Maar, dat er de meeste mensen zijn die ‘geloven’. Dat begreep ik wel. Want die energie, sterrenstof, magie die ik denk dat er is, voelde ik in Estland in de natuur.
Ik denk dat er een energetische verbinding is tussen hemel en aarde. Je voelt iets, maar je kunt het niet vastpakken: dat is geloven. Geloof is niet te bewijzen, maar dat hoeft ook niet: gras groeit ook niet harder als je eraan trekt. Ik zeg altijd: als het de bedoeling was geweest dat we in de hemel geboren waren, dan zaten we nu op een wolk. En dat zitten we niet. We zitten in de klei. Je kunt wel de hemel naar de aarde halen: bijvoorbeeld door het leven te ervaren zoals het is, en gewoon mee te dansen.”
Als je meer weer weten over Annette Dölle, kijk op haar website
Wil je meedoen met de Keep It Clean Day? Kijk hier!
Lees ook
Martine Vonk: “Duurzaam leven lukt niet in je eentje”
Waarvoor sta je ’s ochtends op? Over spiritualiteit in organisaties
Genot zijn we gaan aanzien voor geluk, volgens boeddhist Kees Klomp
Blogger Roza zoekt voor hetkanWel naar de spirituele drijfveren van groene denkers en doeners. Dit is het achtste interview in de serie. Interviews met Jan Rotmans, Marijke Kuipers, Tom Vroemen, Nils Roemen, Kees Klomp, Marcel Dicke en Martine Vonk publiceerde zij al eerder.
Annette Dölle: “Het leven is, en ik mag meedansen”
- Geplaatst door Roza
- 27 juli 2012
- hetkanWel
Over de schrijver

Roza
Blogger Roza is studente Religiewetenschap in Utrecht en zou graag zien dat iedereen met elkaar door één deur kan. De omgang met elkaar kan volgens haar absoluut opener en eerlijker. Hiervoor was ze een groentje op het gebied van groen. Voor hetkanWel begon ze een zoektocht naar de meest inspirerende drijfveren van acht Nederlandse groene koplopers.
Ga naar alle blogs van deze auteur Roza
Blogger Roza is studente Religiewetenschap in Utrecht en zou graag zien dat iedereen met elkaar door één deur kan. De omgang met elkaar kan volgens haar absoluut opener en eerlijker. Hiervoor was ze een groentje op het gebied van groen. Voor hetkanWel begon ze een zoektocht naar de meest inspirerende drijfveren van acht Nederlandse groene koplopers.
Ga naar alle blogs van deze auteur