Anti-crisis wapen van Spaans dorp: utopia

Screendump
Foto: Still Uit Video Van Deredactie.be

Het Spaanse dorpje Marinaleda schafte jaren geleden het kapitalisme af. En terwijl Spanje miljoenen werkelozen kent, werkt in dit Andalusische dorpje iedereen voor een respectabel loon en zijn voorzieningen spotgoedkoop. Hoe doen ze dat toch?
De kern van het succes van Marinaleda is dat ze privé-eigendom hebben afgeschaft. “Privé eigendom is het hart van de melkkoe van het kapitalisme,” aldus de burgemeester van het dorp, die een Fidel Castro-baard heeft en een foto van Ché Guevara aan de muur van zijn kantoor heeft hangen.
Gezamenlijk beheert het dorp 120 hectare grond. En dat doen ze blijkbaar goed, want het dorp kent een goede en goedkope levensstandaard. Zo kost het gebruik van het kinderdagverblijf 12 euro per maand. Sporten is gratis, alleen het gebruik van de fitnesszaal kost 2 euro per maand. Hun huizen bouwen de dorpelingen zelf. De gemeente levert gratis bouwmaterialen. De zelfbouwhuizen betalen mensen vervolgens voor 15 euro per maand af.
In het dorp is een systeem van rechtstreekse democratie. De bewoners beslissen regelmatig wat er moet gebeuren. Desondanks is de burgemeester al 30 jaar aan de macht.
Kan dit systeem ook in andere dorpen of zelfs in de EU ingevoerd worden? De burgemeester is skeptisch: “Revolutie is moeilijk. De utopie houdt op wanneer we er zelf niet langer in geloven.”
Bron: deredactie.be (video)
Lees ook
Bamboe boxershorts: zacht voor mannenbillen
Failliet Duits dorp bouwt energiemodel van de toekomst
A15: groene energiesnelweg van de toekomst

Over de schrijver

3 reacties op “Anti-crisis wapen van Spaans dorp: utopia”

Reacties zijn uitgeschakeld.