Anti-verkoudheidstip: zelf kippenbouillon maken

hetkanWel-blogger Rozemarijn tuiniert er op los: in haar Haagse achtertuin en andere tuinen. Op hetkanWel doet ze verslag van haar belevenissen én schrijft ze over “gezonde voeding van grond tot mond”.
Jullie hebben het recept voor kippenbouillon nog tegoed. In mijn vorige post over zelf bouillon maken heb je kunnen lezen hoe goed zelfgemaakte bouillons zijn voor de weerstand.
Eén van de meest effectieve manieren om virus-infecties te bestrijden is zelf kippenbouillon maken. In langzaam getrokken kippenbouillon (liefst met alle delen van de kip er in, inclusief kop en poten!) zit een hele lading aan goede vetten, mineralen en nutriënten die belangrijk zijn voor een sterk immuunsysteem. Zoals de gelatine, een wondermiddel voor de darmwand. De gelatine zit vooral in de poten… Jammer, want die zitten er meestal niet meer bij als je een hele kip koopt. Dat wordt dus zoeken naar een echte boerderijkip!
Uiteraard gebruik je het liefst een biologische kip. Kippen die ook nog gras hebben kunnen eten leveren bovendien de beste nutriënten in je bouillon. Tijdens het koken van de botten komt o.a. cysteine vrij, een aminozuur dat een vergelijkbare werking heeft als het bronchitis medicijn acetylcysteine.
Door op het laatst een bosje fijngesneden peterselie aan de bouillon toe te voegen krijg je nog meer goede mineralen-ionen in je bouillon.
Ingrediënten (recept uit Nourishing Traditions, S. Fallon, voor ongeveer 2 liter bouillon):

  • Het karkas van 1 bio-kip, liefst ook de kop en de poten (jaja…) want daar zit juist veel gelatine in! (je kunt ook een hele kip gebruiken die je in z’n geheel in de pan/slowcooker doet of van tevoren in stukken snijdt)
  • 2 uien, in grove stukken
  • 2 wortels, in grove stukken
  • 2 stengels bleekselderij, in grove stukken
  • 6 peperkorrels
  • 2 laurierbladen
  • Eventueel paar takjes tijm
  • 1 bosje peterselie
  • 2 el appelciderazijn
  • ongeveer 2 liter water

Zelf kippenbouillon maken
– Zet de botten onder water met de groenten en kruiden (behalve de peterselie) en doe hier 2 eetlepels azijn (of wei) bij. Laat dit 30 – 60 minuten staan (dit helpt om de mineralen uit de botten te trekken) (als je een slowcooker hebt kun je alles meteen in de slowcooker doen)
kip slowcooker
– Breng dan aan de kook (zet de slowcooker eerst een paar uur op high tot het kookt) en schep eventueel schuim dat omhoog komt af
– Zet daarna op zacht vuur (of op de lage stand van je slowcooker) en laat 6-24 uur sudderen (als je een hele kip gebruikt is het vlees na 4-6 uur op de hoge stand heerlijk mals. Na het vlees opgesmikkeld te hebben gooi je de botten weer terug in de slowcooker en laat je het nog een nacht doorsudderen voor je bouillon).
kippenbouillon slowcooker
– Doe 10 min voor het einde de peterselie erbij en breng eventueel al op smaak met zout (ik doe dit vaak pas als ik de bouillon gebruik)
– Schep de botten uit de bouillon met een schuimspaan (als er nog vlees aan zat doe je dat na het zeven weer bij de bouillon). Gooi de rest van de bouillon door een vergiet of zeef.
kippenbouillon
– Zet de bouillon in de koelkast en laat helemaal koud worden. Er vormt zich dan bovenop een vetlaag. Die schep je eraf. Daarna kun je de bouillon gebruiken of (in delen) invriezen.
Op naar een winter zonder verkoudheden!


Foto’s: Roos van West

Lees ook
Recept: pastinaak kastanje soep
Bezweer je verkoudheid met de 5 belangrijkste wintersupplementen
Recept: Kerstige rodewijncake

Over de schrijver