5 biertjes tegen (voedsel)verspilling

Er verschijnen steeds meer duurzame producten in de supermarkt, op de menukaart en in de kroeg. Tot onze grote vreugde zijn er dan ook steeds meer bierbrouwers die hun proces proberen te verduurzamen. Eén van de manieren om dat te doen is om verspilling tegen te gaan. Dat is dan ook precies wat de brouwers achter deze vijf biertjes doen. Wist je bijvoorbeeld dat je bier kunt brouwen met regenwater, oud brood of aardappelschillen? Power to the pieper!

Pieper Bier

Elk jaar wordt er meer dan 340 miljoen kilo aardappels verspild vanwege overproductie, te hoge kwaliteitseisen of schoonheidsfoutjes. Instock vond dat zo zonde dat ze besloten om aardappels te redden en er biertjes mee te gaan brouwen. Dat gaat namelijk heel prima. Dankzij de neutrale smaak van de piepers komt de hopsmaak zelfs sterker naar voren, waardoor je een bloemige bitter proeft die door bierkenners wordt vergeleken met Pale Ale. Klik hier om meer te lezen over Pieper Bier.

Schillenbier

FrietHoes ken je waarschijnlijk al wel van hun duurzame en verse friet. Nu vinden ze friet het mooiste wat er is, maar daarna komt bier op een goede tweede plek. Het leek ze geweldig om deze twee liefdes te combineren, want hoe goed ze hun friet ook snijden: ze houden allemaal lekkere stukjes aardappel en schil over. Deze gaan ze mooi gebruiken om biertjes van te brouwen. Het recept ligt al klaar, ze moeten alleen nog even de flesjes bij elkaar crowdfunden. Daarover lees je meer op hun crowdfunding pagina.

Bammetjes Bier

Bammetjes Bier. Afbeelding: Instock
Bammetjes Bier. Afbeelding: Instock

Op zuivel na wordt brood het meest verspild in Nederland. Dit komt neer op 380 miljoen kilo brood per jaar! Instock is er dan ook erg trots op dat zij gered brood als ingrediënt voor hun Bammetjes Bier gebruiken. Dat is tevens ook het zomerse zusje van Pieper Bier. Dit broodbier smaakt namelijk als een Weizen, met en hint van banaan! Bij het brouwen van Bammetjes Bier worden verschillende soorten brood gebruikt, dus met één biertje red je bijna twee boterhammen!Klik hier om meer te lezen over Bammetjes Bier.

TOOST

Toost. Afbeelding: Wearebeeblue
Toost. Afbeelding: Wearebeeblue

Ook de initiatiefnemers van BeeBlue en Braniebier vonden dat er in ons land veel te veel brood wordt weggegooid. Toen zij er achter kwamen dat brood een prima vervanger is voor mout, besloten ze afgedankt brood in hun brouwerij te gaan gebruiken. Et voilà: TOOST was geboren. Toost smaakt licht bitter en heeft aroma’s van fruit en citrus. Binnenkort kan je daar waarschijnlijk ook bijzondere snacks bij eten, want ze gaan het bostel (het restproduct van bier) gebruiken om koekjes en bitterballen van te maken. Klik hier om meer te lezen over TOOST.

Hemelswater

Afbeelding: Hemelswater -Stadsbrouwerij Helderse Jongens
Afbeelding: Hemelswater -Stadsbrouwerij Helderse Jongens

Joris Hoebe ontdekte dat het heel wat liter water kost om bier te brouwen, terwijl er in ons land behoorlijk wat uit de lucht komt vallen. Hij benut dit regenwater door er een bijzonder biertje van te brouwen: Hemelswater. Dat biertje is niet alleen erg lekker, maar gelijk een laagdrempelige manier om in gesprek te gaan over klimaatverandering. Verder gaat Hemelswater een écht BrouwLab opstarten waar ze onderzoek gaan doen naar manieren om de brouwwereld duurzamer te maken. Daar willen wij met alle liefde op proosten! Klik hier om meer te lezen over Hemelswater.

Verder lezen?

Een paar van de bovenstaande biertjes zijn gemaakt van brood. Wist je dat je ook brood kunt maken van bier? Klik op de onderstaande foto om meer te lezen over BrouwBrood.
Brouwbrood

Over de schrijver

1 gedachte over “5 biertjes tegen (voedsel)verspilling”

Reacties zijn gesloten.