Anti-voedselverspilling op z’n Italiaans: Frittata!

Frittata
Italian Made Frittata. Foto: Eigen Archief

De afgelopen week hebben de likers van de Facebookpagina Waste Watchers NL het product van deze week gekozen. Zij zagen graag een tip over eieren. Een mooier anti-voedselverspillingsrecept met eieren kun je bijna niet bedenken dan de échte Italiaanse frittata. Ik was dit weekend in San Remo (Italië) om polshoogte te nemen.


Frittata

*door tijdgebrek geen Nederlandse ondertiteling. Excuses.

De frittata zo oud als armoe in Italië. De mensen van de straat zochten in vuilnisbakken rond naar etensresten. Bijvoorbeeld half verschimmelde tomaten, snijresten en andere producten. Kaal was dit niet lekker. Deze gingen ze verhitten, maar alsnog was het niet helemaal je van het. Ze zochten naar een product dat kon binden, zodat ze alle restjes in de pan konden mikken en dit op kon bakken. Eieren bleken het ideale product. Het bind én is enorm goedkoop. Zo gezegd, zo gedaan. En sindsdien is de frittata een klassieker in de Italiaanse keuken.

Recept frittata:
– minimaal 3 eieren
– restjes/kliekjes
– eventueel wat kaas

Kijk eerst of je eieren nog wel goed zijn door ze in een glas met water te doen. Zinken ze? Dan is je ei nog goed. Blijft het ei op de oppervlakte drijven? Pak dan een nieuwe. Het rottingsproces van een ei ‘maakt’ zuurstof aan, waardoor het ei gaat drijven.

De restjes (in mijn geval tomaten, ui, broccolistronken en een gedroogde rode peper) snij je in fijne blokjes. Zoals je het zelf het liefste hebt. Vervolgens doe je de 3 eieren in een bakje en sla deze even ‘kapot’ met een vork of een lepel. Je wilt dat het eigeel goed met het eiwit vermengd is, zoals je dit nodig hebt voor een boeren omelet.

Voeg de restjes toe aan je mengsel en roer dit even goed door elkaar. Laat ietwat boter smelten in een pan op laag vuur. Als de boter gesmolten is doe je het eimengsel in de pan en laat je dit op laag vuur garen. Doe de deksel op de pan.

Na enkele minuten op laag vuur pruttelen is je frittata klaar en kun je er eventueel nog kaas overheen doen. Vervolgens kun je de omelet serveren. Pas wel op met de frittata uit de pan te scheppen, hij kan soms vastplakken aan de pan.

Buon appetito!

Deze tip is afkomstig van Waste Watchers NL. Elke woensdag plaatst Thomas Luttikhold een nieuwe tip op zijn Youtube kanaal, toepasselijk genaamd “Wasteless Wednesday”. Luttikhold vindt dat in de wereld van morgen geen plaats meer is voor voedselverspilling, en verzamelt daarom zo veel mogelijk tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Wil je op de hoogte blijven van zijn acties? Volg Waste Watchers via facebook of abonneer je op het Youtube kanaal van Wasteless Wednesday.

Over de schrijver