Anti-voedselverspillingstip: zelf cider maken van (afval)appels

Cider maken, Foto: Ria Luttikhold
Appels voor cider, Foto: Ria Luttikhold

Oktober loopt ten einde, zo ook het appelplukseizoen. Dit betekent twee dingen: dat er spotgoedkope appels in de supermarkt liggen (1kg voor €1) en dat er veel appels  tot ‘waste’ veranderen. Het aanbod is zo groot dat appeltelers de oogst niet in één keer binnen kunnen krijgen. Weggooien? Echt niet, hier brouwen we cider van.
Kun je goedkoop appels op de kop tikken die anders toch weggegooid zouden worden? Deze zijn natuurlijk het beste om te gebruiken.

Zelf cider maken

Benodigdheden:

 • Twee kilo rijpe Nederlandse appels
 • Een zakje cider gist
 • Een fles om de cider te bottelen

Instructies

 • Eerst maken we een starter. Een starter maken we minstens 6 uur voor het maken van de cider. We pureren twee appels, waarna we het zakje gist tot de pulp/sap van deze appels toevoegen. Dit hele mengsel doen we vervolgens in een potje. De deksel van dit potje draaien we niet dicht, dit in verband met de CO2 die ontstaat.
 • De overige appels snijden we door vieren en de kroos verwijderen wij van de appels. Daarna pureren we deze pulp en laten we deze circa 30 tot 45 minuten verwarmen op laag vuur. We zorgen ervoor dat het mengsel niet kookt.
 • Na het koken zeven we de pulp, waardoor er alleen helder sap overblijft.
 • Wanneer we echte sterke Engelse cider willen hebben voegen we bruine suiker/ rietsuiker toe. Gist voedt zich op suiker en zet dit om in alcohol. De mate van suiker en de soort bepalen de smaak van de gisting.
 • We voegen alles samen in een fles en zorgen dat de dop niet vast op de fles zit. De ontstane CO2 moet namelijk kunnen ontsnappen tijdens de gisting.
 • De gisting kan enkele weken duren. Het is te zien wanneer er geen schuimlaag meer op de cider ligt. Dan is de cider klaar voor gebruik.

Deze tip is afkomstig van Waste Watchers NL. Elke woensdag plaatst Thomas Luttikhold een nieuwe tip op zijn Youtube kanaal, toepasselijk genaamd “Wasteless Wednesday”. Luttikhold vindt dat in de wereld van morgen geen plaats meer is voor voedselverspilling, en verzamelt daarom zo veel mogelijk tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Wil je op de hoogte blijven van zijn acties? Volg Waste Watchers via facebook of abonneer je op het Youtube kanaal van Wasteless Wednesday.
[adrotate banner=”34″]

Over de schrijver

10 reacties op “Anti-voedselverspillingstip: zelf cider maken van (afval)appels”

 1. ik las net dat je ook het restje gist uit een bierflesje kan gebruiken van bier dat op de fles na gist
  een beetje appelsap erin doen, schudden, een weekje laten staan met de dop los en af en toe schudden
  k ben het aan het proberen misschien heeft iemand hier ervaring mee?

 2. Pingback: 10 dingen die je met sinaasappelschillen kunt doen

  1. Als je het eens proberen wilt, zou je best succes kunnen hebben. Met wijn van druiven heb ik dat ook vaak gedaan. Misschien dat de smaak anders wordt….

  1. Nope, dat kun je krijgen als je een lange vergisting hebt met houtachtige delen in de most. Dus zaden , steeltjes ed. Zelfs dan is het nog steeds niet gevaarlijk maar als je die cider weer destilleert naar Calvados dan zou dit wel eens op KUNNEN treden. Dat hangt ook weer af van hoe je destilleert.

  1. Tanya, 'appelkroos' is een ander woord voor 'klokhuis'. Ik ken dat woord alleen uit Limburg. Ik ben ook wel nieuwsgierig naar waar die gist te krijgen is, en ook of de appels geschild moeten worden.

  2. Cider gist is te verkrijgen op verschillende webshops op internet, waar hobby brouwers hun materiaal vandaan halen. Zoek je op cider gist bij google, kom je er snel genoeg.
   Mocht je in de grote steden (Rotterdam, Utrecht, Amsterdam) wonen dan zijn er her en der wat winkeltjes die het in de schappen hebben liggen. Zelf kom ik uit Utrecht en weet ik dat Drogesterij Slamat in de buurt van de Dom cider gist verkoopt (zakje a €1.50). Desalniettemin kan dit een flinke speurtocht zijn om hier achter te komen.
   Succes! 🙂

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020