Antibioticacrisis maakt schaafwond levensbedreigend

Geschaafdeknie
Foto: Taylor Fortune, Flickr

Binnenkort kan een geschaafde knie, een keelontsteking of een bezoek aan het ziekenhuis voor een routine-onderzoek levensgevaarlijk zijn. Door de toenemende antibioticaresistentie kunnen kleine medische problemen een dodelijke afloop hebben. Daarvoor waarschuwt Margaret Chan, het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Volgens Chan leven we binnenkort in een post-antibiotocatijdperk omdat vrijwel alle soorten antibiotica nutteloos zijn geworden. In sommige gevallen zijn alternatieve behandelingen nodig, maar die zijn duurder, kosten meer tijd en hebben meer schadelijke bijwerkingen voor de patiënt.
Chan pleit voor minder gebruik van antibiotica in de veeteelt. Het feit dat er wereldwijd meer antibiotica wordt gebruikt voor gezonde dieren dan voor zieke mensen baart haar zorgen.
Op hetkanWel besteden we ook aandacht aan oplossingen voor het probleem van antibioticaresistentie. Kiezen voor biologisch eten blijkt een gezonde keus om superbacteriën te vermijden, honing wordt gezien als een wondermiddel tegen schadelijke bacteriën, en TNO vestigt de hoop op probiotica om EHEC-besmettingen te voorkomen.
Bron: 360, het beste uit de internationale pers.
3602
Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
Sterft de stilte uit?
De oude Grieken wisten al dat broccoli gezond is
Boos weg bij Google

Over de schrijver