“Antibioticaresistentie net zo’n groot gevaar als klimaatverandering”

Foto: Gino Carteciano, Flickr

De Britse gezondheidszorg wordt bedreigd door een gebrek aan werkzame medicijnen tegen infecties. Antibioticaresistentie is net zo’n grote bedreiging voor de Britten als klimaatverandering en terrorisme. Zo luidt de waarschuwing van Dame Sally Davies, medisch hoofdadviseur van de Britse regering, in The Independent.
Over 20 jaar kan een eenvoudige medische ingreep fatale gevolgen hebben omdat de farmaceutische industrie te weinig doet om nieuwe soorten antibiotica te ontwikkelen. In Groot-Brittannië sterven jaarlijks al 1.250 mensen aan infecties die niet meer door antibiotica genezen kunnen worden. Er komen weer 19e-eeuwse toestanden in de gezondheidszorg aan, waarschuwt Davies in haar jaarlijkse rapport over de toestand van de zorg. Als er nu niets gebeurt, zal antibioticaresistentie net zo’n groot gevaar vormen voor het leven van burgers als terrorisme en klimaatverandering.
Het probleem dat steeds minder soorten antibiotica werken, is al langer bekend. Davies wil het onderwerp op de politieke agenda krijgen omdat het volgens haar om een “tikkende tijdbom” voor de hele wereld gaat. De arts spreekt van een “apocalyptisch scenario” en hoopt dat alle betrokken partijen actie zullen ondernemen.
Bron: 360, het beste uit de internationale pers.

Koop 360 in de kiosk, de app store of neem een voordelig kennismakingsabonnement (8 nummers voor 15 euro). Volg 360 ook op Twitter of Facebook.
Meer van 360
HIV kan genezen worden
Kun je een hele gerecycleerde stad bouwen?
Ook Britten moeten oppassen voor drones

Over de schrijver