Apen houden van computerspelletjes

Ben Fredericson, Flickr.com
Ben Fredericson, Flickr.com

Het DNA van de mens komt voor 97 procent overeen met dat van een Orang-oetang en voor 99 procent met dat van chimpansees. Het is dan ook niet verwonderlijk dat we een aantal gemeenschappelijke interesses hebben. En die interesses blijken onder meer op het vlak van computers te liggen.
Professor John David Smith van de State University of New York in Buffalo en Michael Beran, van de Georgia State University, hebben makaken geleerd om een computerspelletje te spelen met een joystick. Dit is de aapjes zo goed bevallen, dat ze nu op eigen initiatief soms wel uren per dag achter de computer kruipen.

Mentale uitdagingen
Hoewel het voor apen niet natuurlijk is om te communiceren met een scherm, biedt het met name die dieren in gevangenschap precies de mentale uitdaging die ze nodig hebben. Volgens Fay Clark van het Royal Veterinary College Centre for Animal Welfare vervelen deze apen zich regelmatig zo erg, dat ze gefrustreerd raken en last krijgen van stress. Een mentale uitdaging verhoogt de kwaliteit van hun leven en kan bovendien interessante inzichten opleveren. Zo is uit het onderzoek van Smith en Beran al gebleken dat de prestaties en productiviteit van apen verminderen op het moment dat ze zich niet goed voelen. Dit inzicht zou ook relevant kunnen zijn voor mensen.
Liever een Apple dan een appel
Liefdadigheidsorganisatie Orangutan Outreach vond deze inzichten zo sprekend, dat besloten is een aantal apen een eigen iPad te geven. Met die iPad kunnen de apen zichzelf uitdagen en ook in gevangenschap een goed leven leiden. Ook is het project bedoeld om wetenschappers te helpen; zij kunnen zo makkelijker onderzoeken wat apen motiveert en deze inzichten mogelijk ook op mensen toepassen. Voor de apen is het in ieder geval al een succes: zij vermaken zich uren per dag met hun nieuwe speeltje en blijken soms liever spelletjes te spelen dan te eten.
Bron: BBC
Lees ook:
Een schone onderbroek is van bamboe
5 orka’s slepen SeaWorld voor de rechter wegens dierenslavernij
100-jarige blijft scherp dankzij Nintendo