Recept: zelf appelbeignets (of appelflappen) maken voor oud & nieuw

Ik heb wel eens gelezen dat de Amerikaanse donut een afgeleide is van de Nederlandse oliebol. En ergens snap ik dat ook: het is gefrituurd deeg met suiker. De traditionele appelflap heeft qua vorm ook wel wat weg van de donut, omdat het een ronde appelschijf in deeg is met een gat in het midden waar ooit een klokhuis zat. Het schijnt dat de appelbeignet of appelflap al in de 15e eeuw in kookboeken te vinden was. Hoe het ook zij: de appelflap is voor velen onmisbaar op oud & nieuw en wat is er nou leuker (en lekkerder) dan ze zelf maken. Daarom delen we bij deze het recept van BinnensteBuiten chef Ramon Brugman. Veel bak- een eetplezier. En een heel erg gelukkig nieuwjaar natuurlijk alvast!

Recept

Ingrediënten (8 personen) 

Appelbeignets
2 á 3 grote stevige appels (bijvoorbeeld Jonagold of Elstar)
2 pakjes roomboter korstdeeg of bladerdeeg
400 gram suiker
2 eetlepels kaneel

Benodigdheden
(Frituur)pan
Olie
Appelboor
Ronde steker
Keukenrol
Ingrediënten (8 pers) 

Glühwein
1 liter rode wijn
1 sinaasappel
1 citroen
2 kruidnagels
2 steranijs
1 stokje kaneel
100 gram suiker (of iets meer)

Benodigdheden
Grote pan

Zo maak je het klaar:

1.Laat de plakjes korst- of bladerdeeg ontdooien en schil de appels. Verwijder de klokhuizen met een appelboor en snij de appels in dikke plakken. Ongeveer 4 plakken uit één appel.

2.Meng de suiker met de kaneel en leg de helft van de plakjes korst- of bladerdeeg op het aanrecht.

3. Leg één plak appel op het deeg en strooi in het midden wat kaneelsuiker. Maak de randen van het deeg nat met een kwast en leg er een volgend plakje deeg bovenop. Herhaal dit met de rest van de appelplakken en het deeg.

4. Druk met een ronde steker de appelbeignet uit en duw het lucht eruit tussen je handen.

5. Bak de beignets in de frituurpan (of pan met olie) op 180 graden tot ze mooi goudbruin zijn. Dan kun je ze eruit halen.

6. Laat ze uitlekken en wentel ze daarna meteen door de kaneelsuiker.

Glühwein:

1.Verwarm de wijn samen met de suiker en de specerijen

2.Voeg de schil toe van de sinaasappel en de schil van een halve citroen

3.Laat het 10 minuten trekken en schep het in een mok of glas.

Over de schrijver