Appels (bijna) net zo effectief als cholestrolremmers, minder bijwerkingen

8167935405 1463162Bf6
Foto: Leslie Beaton, Flickr

Als we alle volwassenen boven de 50 een appel per dag voorschrijven, kunnen we veel sterfgevallen voorkomen. Appels blijken bijna net zo goed te werken als cholestrolremmers. Dit blijkt uit onderzoek gedaan in Groot-Britannië en gepubliceerd in de kersteditie van het tijdschrift van het British Medical Institute.
Onderzoekers berekenden dat er in Groot-Brittannië jaarlijks rond de 8500 minder sterfgevallen zouden zijn als ouderen één appel per dag voorgeschreven zouden krijgen. De 50+ plussers lopen dan minder kans om een hartaanval of beroerte te krijgen. Opmerkelijk is dat dit appeldieet bijna net zo effectief zou zijn als het breed verstrekken van statines (cholesterolremmers) aan deze leeftijdsgroep. Maar statines hebben stevige bijwerkingen en appels voor zover bekend niet.
Het spreekwoord ‘een appel per dag houdt de dokter weg’ is al 150 jaar oud, maar actueler dan ooit. De onderzoekers benadrukken dat dit niet betekent dat mensen die al statines nemen, daar nu mee moeten stoppen. Maar ook voor hen is het een goede extra, om meer appels te eten.
Er is in Groot-Brittannië een discussie gaande of niet alle 50-plussers statines zouden moeten innemen. De onderzoekers schatten dat 5,2 miljoen Britten in aanmerking komen voor behandeling met statines. 17,6 miljoen nemen ze nu niet in, maar zouden dat doen als iedereen boven de 50 daartoe verplicht was. Dan zouden daar jaarlijks 9400 doden door hart- en vaarziekten minder te betreuren zijn. Als echter de totale bevolking van Groot-Brittannië dagelijks een appel zou eten, zou het aantal slachtoffers dalen met 8500.
Spierziekte en diabetes
Statines hebben stevige bijwerkingen. Als je ze voorschrijft aan iedereen boven de 50, zullen vermoedelijk meer dan duizend mensen een spierziekte (myopathie) krijgen en meer dan 10.000 diabetes.
Een verdere daling van drie procent het aantal doden aan hart- en vaatziekten bereik je als iedereen boven de dertig statines neemt. Het aantal mensen dat lijdt aan de hierboven geschetste bijwerkingen door statines verdubbelt dan echter. Die drie procent daling krijg je ook als je iedereen boven de dertig appels geeft. Maar dan zonder bijwerkingen.
“Dit onderzoek laat zien dat kleine veranderingen in je dieet, maar ook meer statines slikken bevolkingsbreed, de kans dat je dood gaat aan hart- en vaatziekten stevig verlaagt.” zeggen de onderzoekers.
Dr Adam Briggs van de universiteit van Oxford: “We kunnen nu wel stellen dat onze betovergrootouders, in de Victoriaanse tijd, gelijk hadden met hun simpele spreekwoord: “An apple a day keeps the doctor away.”
Bron: Science Daily
Lees ook
Vergeet exotisch supervoedsel, eet een appel
Zelf cider maken van afvalappels
Gezond eten: de tien beste keuzes
\

Over de schrijver