Stadsboerderij kweekt groente en vis op Berlijnse daken

Aquaponics In Berlijnse Container. Foto: Ecf
Aquaponics In Berlijnse Container. Foto: Ecf
Aquaponics is een eeuwenoud systeem waarbij je groentes niet op vaste grond, maar in water kweekt. In het water zwemmen vissen. Deze houden het water schoon, en voorzien met hun uitwerpselen de planten van voedingsstoffen. Een Berlijns bedrijf gebruikt de methode om in hartje stad Berlijners van gezond groentes en gekweekte vis te voorzien.
Efficient City Farming (ECF) startte hun stadsboerderij in een oude bierbrouwerij. De mensen achter het bedrijf wilden gezond en lokaal eten maken met een lage milieu-impact. Aquaponics leek daar bij uitstek geschikt voor. Het is een gesloten systeem waarvoor vrijwel geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn. En het mooiste is: je kunt het overal toepassen.
ECF ontwikkelde een containersysteem met speciale filtering die op verschillende plekken gebruikt kunnen worden. Een restaurant kan zo z’n eigen groente en vis kweken, of een school kan leerlingen onderwijzen over ecologie en biologie. De container levert per groeiseizoen 100 kg vis en 300 kg groente.
Het bedrijf zoekt nu financiering om het dak van de bierbrouwerij om te toveren in een grote aquaponics boerderij. Deze boerderij kan het hele jaar door actief zijn en jaarlijks 24.000 kg vis en 35.000 kg groente produceren. Opstartkosten: 2 miljoen euro.
Lees ook
Stadsboerderij kweekt vis en groente op Berlijnse daken
Zelf thuisboer worden: zo plant je groentes in je eigen huis, ook in de winter
Zelfvoorzienend leven 2.0: Cursus paddenstoelen kweken

Over de schrijver