Arabische lente goed voor zonne-energie

4517446441 B36Ce7C666 Z
Een Zonne-Centrale. Foto: Bilfinger Berger Group, Flickr

Zonne-energie uit de Sahara. Het is een droom die volgens sommigen door de opstanden in de Arabische wereld in duigen spatte. Experts denken echter dat de Arabische lente juist goed is voor zonne-energie.

Afgelopen week werd een conferentie gehouden in Berlijn over Desertec. Dit is een ambitieus initiatief dat zonnecentrales in de Sahara wil plaatsen. Grote bedrijven zoals Siemens, Deutsche Bank en E.on willen miljarden investeren om Noord-Afrika en Europa van zonne-energie te voorzien. Op termijn zou Desertec aan 15% van de Europese energiebehoefte kunnen voldoen.

Voor het project is wel politieke en economische stabiliteit nodig. “Veel critici zeggen dat het Desertec project dood is vanwege de onrust in de regio. Maar ik zou zeggen: juist het tegenovergestelde is waar,” aldus Kirsten Westphal, een energie expert van het Duitse instituut voor Internationale en Veiligheids vraagstukken (SWP). De pro-democratische beweging kan volgens haar juist mogelijkheden open voor een gunstige economische ontwikkeling op de lange termijn. Ook Andree Böhling van de Duitse afdeling van Greenpeace noemde de democratisering een stap in de goede richting.

De Sahara levert zoveel zonne-energie dat ‘slechts’ 1% van het oppervlakte (90.000 vierkante km) bedekt hoeft te worden met zonne-centrales om de hele wereld van energie te voorzien.

Bron: Spiegel Online

Lees ook

Een zonnepaneel op je dak

Klimaat in ernstige gevarenzone na nieuw CO2 uitstoot record

Ook zonder subsidie beter af met A-label auto

Over de schrijver

1 reactie op “Arabische lente goed voor zonne-energie”

  1. UIteindelijk moet je de zonnepanelen daar bouwen en een kabel leggen. We halen ook al jaren olie uit de meest grove dictaturen in het midden oosten. En zonne-energie is nog makkelijker en ook nog minder controversieel omdat de zon niet op kan in die landen. Hopelijk gaat Desertec snel beginnen!

Reacties zijn uitgeschakeld.