Arctic 30 krijgen amnestie, maar Noordpool niet

Faiza Oulahsen, Greenpeace activist, vrij gelaten. Foto: Alex Carvalho, Flickr
Foto: Alex Carvalho, Flickr
De Arctic 30 krijgen amnestie van Rusland. Na twee lange maanden in een Russische cel en verdacht van ernstige misdaden, reageren ze opgelucht. Feestvieren doen ze niet. Want, zo zeggen ze zelf: ‘Er is geen amnestie voor de Noordpool’. Dat meldde Greenpeace gisteren.
Mannes Ubbels, de hoofdmachinist aan de Arctic Sunrise: ‘Ik ben blij dat ik mijn vrijheid die mij onrechtmatig afgenomen is terugkrijg, maar niet dankbaar. Dit is het einde van de inleiding maar de strijd om de Noordpool veilig te stellen is nog maar net begonnen.’ Mannes en de andere Greenpeace activisten waren aan boord van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise toen het in internationale wateren werd geënterd door gewapende Russische commando’s. Het schip was daar om vreedzaam te protesteren tegen de boorplannen van Gazprom en andere oliemaatschappijen.
Ook Faiza Oulahsen, het andere Nederlandse bemanningslid van de Arctic 30, springt geen gat in de lucht: “Na 2 maanden cel krijg ik amnestie voor een misdrijf dat ik niet gepleegd heb. Voor mijn Russische collega’s kan dit serieuze implicaties voor hun toekomst hebben als zij amnestie accepteren.’
Greenpeace dankt iedereen voor de steun. De organisatie is echter niet van plan te stoppen met acties voor de Noordpool: “Zolang de Noordpool niet beschermd is, gaan wij door met actievoeren.”
Lees het hele artikel op Greenpeace.nl
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Al onze berichtgeving over de Arctic 30
Zie de Noordpool langzaam smelten (video)

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020