Je leven omgooien: soms pakt dat heel goed uit

Elke maand investeren gewone mensen, zoals jij en ik, samen 2.5 miljoen euro om wereldwijd armoede te bestrijden. Niet direct, maar via het crowdfunding platform Lendahand. HetkanWEL sprak met oprichter Peter Heijen. Hij besloot op een moment: ik ga mijn leven omgooien. Hij gaf zijn baan bij een bank op en gebruikte zijn kennis om ondernemers wereldwijd te helpen groeien. En het werkt.

Een echte idealist

Als kind was Peter een echte idealist. Hij wilde iets doen aan het onrecht in de wereld, maar dat gevoel raakte tijdens zijn studententijd op de achtergrond. Gegrepen door het kapitalisme dacht hij dat een goede baan, met een goed salaris, hem gelukkig zou maken. Even leek dat ook echt zo te zijn; tot de idealist in hem weer de overhand nam.

‘Ik werkte bij een bank voor vermogende mensen en dat beviel goed. Toen ik een lange reis wilde maken, kreeg ik een maand vrij en vertrok naar Nepal, Bangladesh en India. Ik was me bewust van de situatie daar, maar toch overviel het me. Vooral de armoede in Bangladesh was heel erg. Overal liepen kinderen op straat. Zonder ouders, zonder eten en zonder kleren. Ik vond het heel heftig’.

Leven omgooien

In Bangladesh overnachtte hij in een guesthouse. De eigenaresse hielp straatkinderen aan werk, een opleiding, schone kleding en goed eten. “Ik betaalde 20 euro per nacht en dat was genoeg om die kinderen een beter leven te geven. Dat zette me aan het denken. Terug in Amsterdam ging ik weer aan het werk, maar besefte ‘dit is niet helemaal mijn ding meer.”

Armoede tegen gaan

De vraag was, wat dan wel? Peter begon onderzoek te doen naar armoedebestrijding en kwam tot de conclusie dat banencreatie een verschil kan maken. “In Nederland komt 80 procent van de banen uit het midden- en kleinbedrijf (MKB), terwijl in veel landen in Afrika en Zuidoost-Azië het MKB maar moeilijk op gang komt. Deze bedrijven kunnen niet uitbreiden, vooral door het gebrek aan betaalbare financiering. Als je in Burkina Faso je bedrijf wilt laten groeien, heb je misschien 100.000 euro nodig, maar die is onvindbaar. Daarom blijven veel ondernemingen klein. Ik besloot in dat gat te springen, door geld aan te trekken bij gewone Nederlanders.”

Het platform Lendahand

Peter werkte zijn idee verder uit en startte Lendahand. Lendahand is een platform waar je kunt investeren in MKB-ondernemingen in opkomende economieën. Alle projecten staan op de site en je kunt als investeerder zelf kiezen waar jouw geld naar toe gaat. Met het geld dat je investeert, kunnen ondernemers hun bedrijf uitbouwen, nieuwe machines kopen, maar vooral ook banen creëren. En dat gaat armoede tegen. In ruil voor je investering krijg jij – naast de reguliere aflossing – rente.

Lendahand werkt samen met lokale partners. Deze partners selecteren de projecten waar jij in kunt investeren en lenen het geld vervolgens weer uit. “De diversiteit aan projecten is groot en ook de leningen verschillen in grootte. Soms gaat er 30.000 euro naar een project, soms een paar ton.”

Serving the underserved

Ze kiezen daarbij niet voor de gemakkelijke weg. “In India werken we samen met een partner, die echt in afgelegen gebieden op zoek gaat naar bedrijven die geld nodig hebben om te groeien. Juist omdat het daar zo nodig is. Hun motto is ‘serving the underserved’. Zo steunden we een coöperatie van 93 vrouwen in ruraal India. Zij vlechten manden, onder andere voor IKEA en ze hadden 30.000 euro nodig om materialen in te kopen. Met het geld konden ze een volgende stap maken. Het mooie van de coöperatie was, dat de vrouwen samen de controle hebben. Groepsleningen werken erg goed, met name als het om vrouwen gaat. Zij betalen in bijna alle gevallen altijd netjes terug.

Zonnepanelen maken een verschil

Een ander mooi voorbeeld vindt Peter het zonnepanelen bedrijf Solar Now in Oeganda. Zij plaatsen zonnepanelen op gebouwen, zoals weeshuizen en geboorteklinieken. Hierdoor kunnen vrouwen met kunstlicht bevallen. “In het weeshuis dat ik bezocht, zaten 20 tot 30 kinderen van verschillende leeftijden. De jongste was 2 weken oud. Door het zonnepaneel was het mogelijk om een koelkast aan te sluiten, onder andere om medicijnen in te bewaren. ’s Avonds was er licht en konden de kinderen televisiekijken. Ze zaten samen op de bank en ik dacht aan mijn eigen kinderen, die het ook heerlijk vinden om af en toe een filmpje te kijken. Het was zo duidelijk dat het zonnepaneel de kwaliteit van leven verbeterde. Nog los van het feit dat er geen herrie, stank of vervuiling meer kwam van de diesel generator.”

5.000 investeerders

“Ik ben trots op wat we voor elkaar krijgen. We werken nu met een team van 15 mensen en onze klanten zijn heel divers. Crowdfunding is niet zonder risico, goed spreiden is belangrijk, maar we hebben gemiddeld genomen een positief rendement van een paar procent.” Inmiddels hebben 5.000 investeerders ruim 50 miljoen euro uitgeleend aan 2.500 ondernemers in 25 landen. Op de site staan de projecten waar je in kunt investeren, maar ook wat Lendahand bereikt. Het aantal banen dat ze creëren, de zonnepanelen die ze plaatsen, de wc’s en de CO2 uitstoot die ze besparen. Investeren via Lendahand kan al vanaf 50 euro, want ook kleine bedragen tellen mee in de 2,5 miljoen euro per maand.

Wil je zelf ook kijken of crowdfunding ook iets is voor jou? Om kennis te maken met Lendahand.com geven ze je op de eerste investering van 50 euro, 25 euro korting.

Over de schrijver