Arnhemmers krijgen “woonbundel”: goedkoop woning huren zonder elektriciteitsnota

Energiezuinige rijtjeshuizen in Engeland. Foto: geograph.org.uk

De Arnhemse woningcorporatie Volkshuisvesting gaat vanaf augustus veertien sociale huurwoningen verhuren met een “woonbundel”. Dat betekent dat huurders geen extra kosten betalen voor energie bovenop de huur, tenzij je buiten je bundel verbruikt. “Het bedrag dat huurders anders kwijt zijn aan energie, zit nu in de huurprijs. Wij kunnen dit geld dan gebruiken om te investeren in een energiezuinige woning”, verklaart Gerrit Breeveld, directeur Volkshuisvesting. Het idee zal volgens de directeur een “ongelooflijke boost” geven aan de sector, die nu door de economisch malaise en de lastige situatie op de huizenmarkt behoorlijk in de problemen zit.
Het voordeel van de woonbundel is dat corporaties meer geld krijgen om te investeren in het verduurzamen van de woningen. Met zonnepanelen, driedubbele beglazing en misschien zelfs warmte-koude opslag worden de woningen zeer energiezuinig. De financiële voordelen worden vervolgens teruggesluisd naar de bewoners. Volgens de corporatie betaalt een gemiddelde bewoner 600 euro voor huur plus 150 euro energiekosten, dus in totaal 750 euro. Met de woonbundel betaalt de huurder drie tientjes minder per maand: 720 euro.
Het idee van de woonbundel is niet nieuw. De woningcorporatie Portaal heeft ook plannen om in Nijmegen, Arnhem en Utrecht energierekeningloze huizen te bouwen. Naar eigen zeggen was er grote vraag naar deze woningen. Volkshuisvesting zet vaart achter de nieuwe sociale huurwoningen in Arnhem om het concept te testen.
Bron: nianesto.nl, De Gelderlander, gevonden via energiesprong.nl
Lees ook
Zo regel je gemakkelijk echte Hollandse groene stroom
Nijmeegs project wil duurzame nieuwe huizen bouwen met… strobalen
De beste aanbieders van groene stroom

Over de schrijver

2 reacties op “Arnhemmers krijgen “woonbundel”: goedkoop woning huren zonder elektriciteitsnota”

  1. Precies!
    Bovendien, wat de een misschien teveel gebruikt,, gebruikt de ander te weinig, dus dat zou onderling verrekend moeten worden.

  2. Voordeel voor wie?
    Als je meer verbruikt dan moet je bijbetalen, dus daar geen verlies voor de woningcorporatie.
    Als je minder verbruikt dan krijg je niks terug, dus daar zit verlies voor de particuliere huurder en de winst voor de woningcorporatie.
    Het levert pas echt voordeel onder de streep op als je bij minder verbruik het teveel betaalde geld terugkrijgt, je betaald tenslotte ook bij voor het te weinig betaalde!!! Niemand verbruikt precies 150 per maand, of krijgt de meter een teller die dat precies aangeeft voor de bewoners? Vast niet.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020