Asbestdaken vervangen door zonnepanelen, nu ook met subsidie

Zonnepanelen. Foto: Lance Cheung, Flickr
Zonnepanelen. Foto: Lance Cheung, Flickr

Ondernemers die een dak van asbestplaten hebben, kunnen twee vliegen in één klap slaan: als ze het asbestdak vervangen en zonnepanelen installeren, kunnen zij subsidie krijgen. De subsidie bedraagt duizenden euro’s en kan flink oplopen, afhankelijk van de grootte van de totale investering.
Er bestaan twee regelingen: een provinciale subsidie en een landelijke regeling, waarmee je de gedane investeringen kunt aftrekken van de fiscale winst.
Provinciale subsidie voor zonnepanelen en asbest
In 10 provincies is sinds kort sprake van een speciale subsidieregeling. Per provincie kan de regeling verschillen, maar in de regel is er per subsidieaanvraag € 7.500 beschikbaar. Bovendien moet er minimaal 400 m2 asbestdak vervangen worden. Deze regeling geldt alleen voor agrarische ondernemers. Hier vind je meer informatie.
Landelijke regeling zonnepanelen en asbest
Er zijn verschillende fiscale maatregelen waarmee de landelijke overheid het vervangen van asbestdaken door daken met zonnepanelen stimuleert. Met de Milieuinvesteringsaftrek (MIA) en de Vrije Afschrijving Milieu-investeringen (VAMIL) kunnen ondernemers investeringen in het vervangen van een asbestdak aftrekken van de winst.
Als er vervolgens zonnepanelen op het nieuwe dak gelegd worden, kan 41,5% van de investeringskosten van de fiscale winst afgetrokken worden. Dit gebeurt in het kader van de Energieinvesteringsaftrek (EIA).
Het verwijderen van asbest en het plaatsen van zonnepanelen moet wel gelijktijdig gebeuren. De EIA is niet van toepassing als er al in een eerdere fase asbest verwijderd is.
Lees op de site van AgentschapNL meer over de verschillende regelingen rond asbest en zonnepanelen.
Ondernemers over de subsidie voor zonnepanelen en asbest verwijdering
Volgens de Utrechtse fruitboer Goes uit De Meern is de regeling een succes: “Het helpt zeker, want het is een behoorlijk investering en zonder de subsidie en fiscale regeling was het niet rendabel geweest.” Naast het fruitbedrijf heeft Goes ook een plattelandswinkel waar plattelandsproducten verkocht worden. “De mensen willen tenslotte meer dan appels en peren, maar allemaal gezonde en verse producten.“ Bij zo’n groen bedrijf hoort gewoon groene stroom.
Bronnen: Provincie Utrecht, AgentschapNL, LTO Noord
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Alles over zonne-energie in ons Dossier Zonnepanelen
Plankgas: een porsche die rijdt op… poep

Over de schrijver

1 reactie op “Asbestdaken vervangen door zonnepanelen, nu ook met subsidie”

Reacties zijn uitgeschakeld.