Asceline Groot: “Ik raak oprecht ontroerd door mensen met een ideaal”

Asceline Groot
Dit jaar organiseren GreenWish, Pecha Kucha Night Utrecht en de ASN Bank voor de derde keer een Pecha Kucha Night over duurzaamheid, met 12 inspirende dromers en doeners. Een van de drijvende krachten achter deze avond is Asceline Groot. Zij houdt zich binnen de ASN Bank ondermeer bezig met online en offline evenementen die duurzaamheid moeten bevorderen, zoals de duurzame community Voor de Wereld van Morgen en de ASN Bank Wereldprijs.
Wij vroegen Asceline naar haar eigen duurzame motivatie en wat een bank met inspiratie te maken heeft.
Waarom houdt de ASN Bank zich bezig met een Pecha Kucha Night? Wat hebben opmerkelijke sprekers met geld te maken?
“Het is de missie van de ASN Bank om een bijdrage te leveren aan de duurzaamheid van de samenleving. Dat doen we vooral door het geld van onze klanten verantwoord te beleggen. Maar dat doen we ook door vanuit ons online platform Voor de Wereld van Morgen verschillende activiteiten te organiseren. We willen mensen inspireren en informeren over duurzaamheid. En bijzondere mensen die daarover iets te zeggen hebben, een podium bieden. Een Pecha Kucha Night is daar een uitgelezen mogelijkheid voor. De sprekers die er komen, hebben meestal een eigen project of bedrijf en werken daar met ziel en zaligheid aan. Zij kunnen hun boodschap overbrengen, terwijl de bezoekers na zo’n avond bruisend van de nieuwe ideeën en energie naar huis gaan. De ASN Bank wil zo laten zien dat een duurzame samenleving een haalbaar ideaal is als we er maar samen aan werken.”
Wat was het moment dat jij interesse kreeg in duurzaamheid?
“Mijn oom is bioloog en vertelde me toen ik jong was al over de opwarming van de aarde. Vanaf dat moment maak ik me daar dagelijks zorgen over. Niet zo erg dat ik niet kan genieten van mijn leven. Maar wel zo erg dat ik heb besloten om op mijn eigen manier een bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving. In het begin had ik er moeite mee om dat vorm te geven. Wat kon ik nou doen aan zo’n groot probleem? Langzamerhand besefte ik dat duurzaamheid een breed begrip is. Het gaat erom hoe we met elkaar en met de aarde omgaan. Als ik iets kleins verander maar heel veel anderen doen dat ook, dan hebben we samen toch toegevoegde waarde. Dat besef geeft mij positieve energie om elke dag te doen wat ik kan.”
Wat vind jij inspirerend aan de Pecha Kucha Night?
“Ik raak oprecht ontroerd van mensen die een ideaal hebben en alles op alles zetten om dat te bereiken. Hun gedrevenheid en energie geven me de hoop dat we de wereld gaan veranderen. Na een avond vol van zulke mensen ben ik weer een tijdlang niet te stuiten. Met nieuwe inzichten en motivatie ga ik dan zelf weer vol goede moed aan het werk.”
Ben je zelf een dromer of een doener? En hoe beïnvloedt je antwoord je leven en je werk?
“Ik ben een klein beetje schizofreen. Het beste kan ik dat illustreren door mijn liefste wens. Die is om in een boerderij te wonen midden in de stad. Of met al mijn vrienden naar een groot huis op het platteland te verhuizen. Mijn dromen zijn niet altijd haalbaar, maar in mijn werk sta ik echt met twee benen op de grond. Ik begin met een grote droom, die ik langzaam vertaal in praktische projecten. Soms zou ik het groter of sneller willen en ben ik even teleurgesteld als het niet lukt, maar ik ben rationeel. Beter klein beginnen en iets doen, dan afwachten tot die ene grote droom uitkomt.”
“Mijn werk en mijn ‘gewone’ leven zijn niet echt gescheiden. Ik ontmoet elke dag zoveel bijzondere mensen! Hun gedachten neem ik mee naar huis. Daar zorgen mijn kinderen ervoor dat ik niet te veel wegdroom. Ze willen gewoon spelen, naar buiten, eten, slapen, een veilige plek en heel veel liefde. Dat probeer ik ze te geven.”
Wil je ook geïnspireerd worden? Er zijn nog kaarten (à 5 euro per stuk) beschikbaar voor de Pecha Kucha Night van donderdag: via de Facebook pagina van Pecha Kucha Night Utrechtde ticketshop of aan de deur.
Locatie & tijd
PechaKucha Night Utrecht
Donderdag 7 juni
Aanvang 20.20 uur
Open op 19.30 uur
Locatie: In de Ruimte, Oudengracht 230A aan de werf (dus trap af!)
Toegang: 5 euro
Lees ook
Een van de sprekers is Tom Vroemen van Crowdaboutnow. Wij interviewden hem alvast.
Hier vind je de lijst met alle sprekers

Over de schrijver