Afgedankte circusolifanten vinden tweede thuis

Foto: Asn Bank / Voor De Wereld Van MorgenBij de lijst met projecten die zich aangemeld hebben voor de ASN Bank Wereldprijs vind je de meest opmerkelijke, inspirerende en ook vooruitziende projecten. Deze jaarlijkse prijs (met een prijzengeld van €45.000!) trekt het neusje van de zalm van duurzaam Nederland. Van afgedankte olifanten tot de toekomst van treinen, allerlei onderwerpen hebben de aandacht van deze ondernemende idealisten.

Wat valt ons op bij de projecten die zich hebben al aangemeld? Vandaag: alle projecten rond het thema “duurzame energie, natuur en milieu”.

Van wilde plannen tot praktische verbeteringen

“Tussen droom en daad zitten wetten in de weg en praktische bezwaren,” dichtte Willem Elschot al. Lang niet alle Wereldprijsprojecten laten zich daar echter door afleiden. Neem bijvoorbeeld het project Solar Railways. Oprichter Martijn is bang dat als iedereen zelfrijdende auto’s bezit die op zonne-energie rijden niemand meer de trein neemt. Zijn oplossing: hij wil overal in Europa magnetische Maglev-treinen laten over treinrails bedekt met zonnepanelen. Wat heeft hij daarvoor nodig? 2,5 biljoen euro, oftewel €2.500.000.000.000… Tja, als idealist moet je soms ver vooruitzien.

Iets dichterbij gedacht is Zonnepanelen Delen. De mensen achter dit project zoeken via crowdfunding financiering om Nederland te “verzonnen”. Er zijn namelijk genoeg mensen die geld willen investeren in zonnepanelen, maar toevallig geen geschikt dak hebben. Zonnepanelen Delen wil de makelaar zijn tussen energiecoöperaties, mensen en bedrijven met ruimte op het dak en geïnteresseerde mensen.

Van idealistisch begin tot zakelijk succes

Natuurlijk zijn alle projecten die zich hebben ingeschreven voor de ASN Bank Wereldprijs idealistisch. Maar sommige projecten hebben al een doortimmerd plan met stevig verdienmodel. Neem nou de Be.e. Dit is een bijzondere scooter die niet alleen elektrisch is, maar ook gemaakt wordt van hennepvezel. Het bedrijf heeft al €70.000 binnen gekregen via een crowdfundingscampagne, maar kan extra geld en aandacht goed gebruiken.

MUD Jeans dingt ook mee naar de hoofdprijs. Dit Nederlandse bedrijf is al een behoorlijk zakelijk succes en verkoopt duurzame spijkerbroeken volgens een uniek lease-model. En waarom doet dit bedrijf dan mee? Het concept werkt, zegt het bedrijf op hun projectpagina, maar “het is van belang om volume te draaien.”

Tripplefuel staat nog op de eerste treden van zakelijk succes. Het bedrijf wil dieselmotoren op ammoniak uit mest laten lopen. Het bedrijf zoekt nog een geschikte auto om te monteren, een softwareontwikkelaar en iemand die gespecialiseerde hardwarecomponenten kan maken.

Het is opvallend dat veel van de bedrijven met een duidelijk verdienmodel in de energiesector zitten. Een uitzondering daarop zijn Bloemenstorm en Arctic Blue. Het eerste bedrijf wil de verspilling van bloembollen tegengaan door bloeiende bloembakken te leveren voor bedrijven. Arctic Blue zet in op Omega3-pillen met een MSC-keurmerk. Dat betekent dat de vis die voor de pillen wordt gebruikt op een duurzame wijze gevangen is. Zo willen ze de andere merken aftroeven en overbevissing voorkomen. “If you can’t beat them, join them” is het motto van dit bedrijf.

Van oude olifanten tot balkoncompost

Opmerkelijk is dat de hele wereld de aandacht krijgt bij de ASN Bank Wereldprijs: van je balkon tot aan de rijstvelden van Bali, er zijn mensen in Nederland die daar de wereld van morgen mooier willen maken. Neem nou Subak. Dit project wil de unieke rijstveldencultuur Bali redden van de ondergang. De Balinezen hebben in eeuwen tijd een ingenieus systeem ontwikkeld om water en voedingsstoffen efficiënt te gebruiken. Door hedendaags toerisme staat dit systeem onder druk. Met educatie en bewustwording valt het tij te keren.

Elephant Haven bekommert zich om olifanten uit circussen en dierentuinen die geen plek meer hebben. Op een groot landgoed in het Franse Limousin kunnen olifanten een rustige oude dag beleven.

Een betere wereld op je balkon? Ook dat is mogelijk met de Balkonton. Dit project wil stadstuinieren gemakkelijker maken. Via de website kun je een speciale ton kopen, waar je wormen in kunt doen en je groenafval, zoals oud brood en fruitafval. De wormen breken het groenafval af en leveren voedingsstoffen voor de plantjes die in vakjes in de ton groeien.

Er zijn nog veel meer bijzondere projecten die meedingen naar de ASN Bank Wereldprijs. Op de website van Voor de Wereld van Morgen vind je ze allemaal. Mis je er nog een? Waarom doe je zelf niet mee? Je kunt je inschrijven t/m 15 september 2015.

Over de schrijver