Zo worden opgroeiende kinderen geen prostituee maar officemanager

Asn Bank Wereldprijs. Wat Er Ook Speelt In Een Land, Laat Het De Kinderen Zijn. Foto: Pixabay Cc0
Wat Er Ook Speelt In Een Land, Laat Het Vooral De Kinderen Zijn. Foto: Pixabay Cc0

“Wat er ook speelt in een land, laat het vooral de kinderen zijn.” Aldus de Arnhemse Loesje. Deze uitspraak past goed bij de projecten voor de ASN Bank Wereldprijs in de categorie ‘Kinderrechten en Onderwijs.’ De projecten variëren van volwassenen die zich inzetten voor kinderen, tot kinderen die meedenken met volwassenen.Tussen deze twee uitersten bevinden zich nog een hoop andere projecten, zoals van prostituee tot office manager, die allemaal meedingen naar de Wereldprijs.

Welke rol is er voor de kinderen in deze projecten? Wat is er vernieuwend en wat slaat juist terug op oude gebruiken? Hoe gaan de kinderen van vandaag de toekomst invullen? Vandaag belichten we een paar inzendingen in deze bijzondere categorie.

Kinderen voor kinderen

Je zou misschien verwachten dat er veel projecten tussen zitten waarin kinderen zich inzetten voor hun leeftijdsgenootjes. Nu vinden er regelmatig dit soort acties plaats op scholen, toch zie je er maar één terug tussen de inzendingen. Klas4Klas is een lesprogramma waarbij een verbinding wordt gelegd tussen een schoolklas in Nederland en een schoolklas in een ontwikkelingsland. De focus bij dit programma ligt op leren omgaan met geld en sparen. Zo kunnen kinderen niet alleen hun talenten en zelfvertrouwen ontwikkelen, maar ook al vroeg mee bouwen aan een mooiere wereld. In de tekst van het project wordt er trouwens gekozen voor het woord ‘sociale mini-onderneming’, iets waarbij je je af kunt vragen kinderen zo nog wel kinderen blijven. Hetzelfde geldt voor de volgende projecten.

Kinderen voor volwassenen

Het is opvallend dat er een aantal projecten bij zitten waarin kinderen een rol krijgen waarin je ze wellicht niet zo snel verwacht. Zoals bij Ultrajecten. Hier analyseren hoogbegaafde kinderen bedrijven op duurzaamheid en adviseren ze de overheid. Door deze benadering te kiezen krijgen de kinderen de stimulans die ze aankunnen en wordt hun wonderlijke kijk op de wereld gebruikt om deze duurzamer te maken.

Eigenwijsheid is project waarbij kinderen training krijgen in zelfreflectie. Door middel van oefeningen en gesprekken leren kinderen zichzelf kennen, respecteren en eigen keuzes maken.

Je zou je kunnen afvragen of een kind nog wel écht kind mag zijn bij deze projecten, en of ze niet al teveel als volwassenen worden benaderd. In dit laatste geval zou dit misschien zorg kunnen wekken: moet een kind immers niet zo lang mogelijk de kans krijgen om kind te blijven? Aan de andere kant: als de unieke blik van kinderen op de wereld wordt benut om zichzelf en de wereld te laten bloeien, kan dat wel eens prachtige toekomstbeelden opleveren.

Volwassenen voor kinderen

Het grootste gedeelte van de projecten bestaan uit volwassenen die het beste uit kinderen willen halen. Bij de Summerschool Experience wordt er een mini-samenlevering gecreëerd met een stuk of 200 volwassenen en kinderen. De volwassenen zijn veelal mensen die ideeën hebben om het onderwijs te verbeteren en dit uit willen testen. Door samen te onderzoeken en te discussiëren wil de organisatie tot nieuwe inzichten komen.

Tot nieuwe inzichten komen kan ook bij een aantal projecten die gericht zijn op talenten en duurzaamheid. Zo is er de Knutsbus en de Talentruck. Deze mobiele werkplaatsen zijn ingericht op het vervaardigen van objecten van duurzaam materiaal. Op deze manier kunnen kinderen niet alleen talenten ontdekken, maar ook leren over duurzame materialen en de mogelijkheden daar van. Het mooie aan zo’n mobiel project is dat het overal in te zetten is: op schoolpleinen, festivals, en andere openbare plekken.

Een groot contrast met alle projecten is het project Van prostituee naar officemanager. Dit is één van de buitenlandse projecten die zich richt op de rechten van kinderen. In het Bellary District in India leven veel jonge meisjes als prostituees. Door deze kinderen een opleiding te bieden kunnen zij nieuwe kansen voor zichzelf scheppen en hun talenten ontwikkelen.

Oude gebruiken en nieuwe lespakketten
‘Never change a winning team’ moet de gedachte zijn geweest achter Gilden.nu. De mensen achter dit project willen graag de oude gilden weer in gebruik nemen naast regulier onderwijs. In de Middeleeuwen was het heel normaal dat jonge mensen ambachten leerden van vakmensen. Op deze manier kunnen mensen al jong kennis maken met vakgebieden. Een mooie gedachte, al is het niet helemaal duidelijk vanaf welke leeftijd ze dit willen doen, en hoeverre dit dan verschilt van een stage.

Naast dit oude idee zijn er een hoop nieuwe ideeën om het huidige onderwijs te verbeteren. Zo is er een voorstel voor een lespakket over duurzaamheid. Op dit moment zijn er wel projecten op scholen rondom dit thema, maar langdurige aandacht is er nog maar weinig. Door lespakketten rondom duurzaamheid te ontwikkelen en deze in het schoolsysteem te integreren, kunnen kinderen al jong leren meewerken aan een duurzame wereld.

Je bent wat je eet en smeert is een onderwijspakket voor kinderen over natuurlijke lichaamsverzorging en gezonde voeding. Door kinderen op een leuke manier bewust te maken van de impact van eten en bewegen op hun lichaam en geest, kan je ze behoeden voor een ongezonde leefstijl. Een frisse insteek waar veel gezondheidsproblemen voorkomen kunnen worden.

Jong geleerd is oud gedaan

Bovenstaande projecten zijn nog maar een klein gedeelte van alle ingezonden projecten. Er zijn nog veel meer goede ideeën en nieuwe projecten die mee doen. Wil je die graag bekijken of wil je zelf een project indienen? Ga dan naar de website van Voor de Wereld van Morgen. Inschrijven kan nog tot en met 15 september.

Over de schrijver