In dit atelier krijgt tweedehands kleding een nieuw leven

Kleding inzamelen, repareren of vermaken en verkopen; dat is wat Kledingruilatelier Awesome doet. Zo kan het bijvoorbeeld zomaar zijn dat een gebruikt kledingstuk het atelier weer verlaat als tas. We spraken initiatiefnemer Talitha Koffeman. 

Een tweede leven

“Awesome Kledingruilatelier geeft gebruikte kleding een tweede leven. Door te ruilen, door kleding uit te delen, en met een reparatieservice. We hebben een creatief atelier waar we kapotte kleding verwerken tot nieuwe producten, zoals een tas. We geven ook naailessen.”

Veel kleding

“We verbazen ons elke dag weer over hoeveel kleding er wordt weggedaan. Soms ontvangen we op een dag wel 150 kilo ‘nieuwe’ kleding bij ons innamepunt. Wij nemen die kleding natuurlijk graag in, maar het zou nog beter zijn als mensen minder weg zouden doen. Wel merken we dat veel mensen al bewuster omgaan met kleding.”

Gebruikte kleding tot Goudlet

“Het atelier werkt als volgt: De kleding komt bij ons binnen. Daar geven wij dan ‘hashtags’ voor terug (ons eigen muntsysteem). Vrijwilligers sorteren de kleding. Dan wordt de winkel bevoorraad. Mensen komen bij ons met hashtags of geld bij de winkel en kiezen een nieuwe outfit. Alle kleding die niet wordt verkocht gaat naar onze ‘Goutlet’. En heel soms eindigt een kledingstuk bij onze ‘voddenboer’, die het gebruikt als isolatiemateriaal. Er wordt dus niets weggegooid.”

Talitha
Talitha Koffeman

Een werkplek

“Het kledingruilatelier draait volledig op de inzet van vrijwilligers. En veelal zijn dat mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. We coachen ze op de werkvloer en bieden ze een traject aan. Uiteraard gebeurt dat in samenwerking met professionele instanties zoals Wij Eindhoven.”

Designlabel

“We zijn als atelier aan het groeien. Niet alleen omdat steeds meer mensen hun kleding naar ons brengen (en liever niet bij andere inzamelpunten) omdat ze weten wat er dan mee gebeurt. Ook omdat in het atelier steeds meer uniek vormgegeven producten worden gemaakt. Neem bijvoorbeeld de vliegergordijnen gemaakt van bierdopjes aan textieldraden, echt heel mooi. Gemaakt door mensen die uit een burn-out komen. Echt win-win. We bieden de mensen een plek om weer op gang te komen en daarnaast kan het designersmerk ‘Awesome’ groter worden.”

Dromen

“In de toekomst zie ik voor me dat we doorgroeien als creatief atelier. Daarnaast blijven we natuurlijk kleding inzamelen en hergebruiken en en verkopen. We kunnen alle inkomsten goed gebruiken en zijn op zoek naar een nieuw, groot pand waar we ook weer plek hebben voor kledingopslag, de winkel, het atelier, het naai-atelier. Op dit moment doen we mee aan de verkiezing ‘Appeltjes van Oranje’. Stel dat we die winnen.. dat zou geweldig zijn. Dan komen die mooie dromen nog dichterbij.”

Ga zelf kleding ruilen

“Wil je zelf je kledingkast opfrissen of ben je toe aan een nieuwe outfit? Organiseer een kledingruilevenement met vrienden of vriendinnen! Vaak ben je zelf op kleding uitgekeken terwijl iemand anders er juist heel blij van wordt. Dat is zo gaaf!”

Meer weten of Awesome eens bezoeken? Bekijk de Facebookpagina of de website

 

Over de schrijver

1 gedachte over “In dit atelier krijgt tweedehands kleding een nieuw leven”

  1. Pingback: Waar moeten we met onze oude, afgedragen kleding heen? - hetkanWEL

Reacties zijn gesloten.