Australië wil Great Barrier Reef redden met bacterie die zeesterren doodt

Foto: Steve Evans, Flickr

Australië wil de Great Barrier Reef redden door zeesterren te doden. Het grootste koraalrif ter wereld is in de afgelopen 27 jaar gehalveerd, en ondermeer zeesterren zouden daar schuldig aan zijn. De overheid wil nu een dodelijke bacterie in gaan zetten om de beestjes aan te pakken. De maatregel lijkt echter vooral dweilen met de kraan open, want de echte oorzaken worden niet aangepakt.
Lees ook
Henk Bleker nr. 1 in de Vieze Top 50
Gemakkelijk gezonder eten met RAW supervoedsel
Rauwe melk: gezond alternatief voor zuivelliefhebbers
De problemen van de Great Barrier Reef lijken alles te maken te hebben met klimaatverandering en milieuvervuiling. Er zijn de afgelopen tijd veel meer zeesterren gekomen omdat er veel kunstmest in het zeewater terecht komt. De beestjes gedijen goed op de extra voedingsstoffen, waardoor zij meer schade aanbrengen aan het rif. Ook is het koraalrif beschadigd door de toename van het aantal cyclonen in het gebied. Het is al langer bekend dat de opwarming van de aarde voor extremer weer zorgt, en het rif is daar mogelijk het slachtoffer van.
De overheid wil nu een bacterie inzetten die zeesterren ziek maakt. De zieke zeesterren besmetten andere zeesterrenen zo kan één duiker 500 zeesterren doden, is de verwachting. Er moet alleen nog getest worden of de bacterie ook niet ander zeeleven zal doden. “Als je een biologische controlemiddel ontwikkelt, moet je opletten dat je alleen de soort raakt waar je op richt. Je moet er zeker van zijn dat het geen schade doet aan andere soorten of aan de bredere omgeving,” aldus Morgan Pratchett, professor aan een onderzoekscentrum naar koraal van de Australische Queensland StaatsuUniversiteit. Hier wordt de bacterie ontwikkeld.
De maatregel lijkt echter dweilen met de kraan open. Volgens de wetenschappers van het onderzoekscentrum moet er ook wat aan de onderliggende oorzaken gebeuren: “Elke poging om iets aan deze uitbraken [van zeesterren] te doen, zijn nutteloos als je niet ook wat doet aan de grondoorzaak van deze uitbraken, waaronder het verlies aan dieren die zeesterren eten en de extra voedingstoffen die de zeesterlarven voeden.”
Bron: Volkskrant, AFP

Over de schrijver